De woningprijzen in Amsterdam blijven stijgen. Gemiddeld kost een huis in Amsterdam nu meer dan 500.000 euro. In deze verkennende brainstorm over solidaire woningbouw onderzoeken we in hoeverre het mogelijk is om de overwaarde op een huis terug laten terugvloeien naar de buurt. Wat zijn de mogelijkheden? En hoe kunnen we dit organiseren? Ben je een economische, juridische of maatschappelijke expert op dit gebied? Of gewoon geïnteresseerd? Denk en doe dan mee aan deze brainstorm over solidaire woningbouw.

Let op: ivm de huidige corona maatregelingen gaat de conferentie door in een online format.

Dit programma-onderdeel is een interactieve brainstorm die plaatsvindt via Zoom.
Klik hier om deel te nemen via Zoom.

Wil je netwerken met andere mensen uit het publiek?
Klik hier voor het online commons café

DossierCoöperatieven maken de stad
Group 5 Bloeiend

Tjeerd Haccou (Space & Matter) & Jasper van den Berg & Auguste van Oppen zijn initiatiefnemers van deze brainstorm. Ze zijn buren en gezamenlijk aan het onderzoeken in hoeverre het mogelijk is om de overwaarde een huis in te zetten voor de buurt. Zij delen hun ideeën en gaan graag in gesprek met experts, geïnteresseerden en andere mensen die hier ook mee bezig zijn.

Brainstorm

Dit is een interactieve brainstorm die plaatsvindt via Zoom.

Klik hier om deel te nemen.

 

Het Solidair Woonfonds

Als Amsterdammers zien wij met onze eigen ogen hoe een oneerlijke woningmarkt onze samenleving uit elkaar trekt. Wij zien hoe de leerkrachten van onze eigen kinderen zich al lang geen huis meer kunnen veroorloven in deze stad. Wij zien hoe woningen voor de neus van jonge stellen worden weggekaapt door particuliere beleggers. Wij zien hoe Amsterdammers met een lager inkomen de stad uit worden gedrukt. Wij zien dat er spanningen ontstaan tussen oude en nieuwe bewoners in de stad. Per maand zijn wij als woningbezitters minder geld kwijt dan mensen die een woning huren. Wij profiteren van de waardestijging van de stad terwijl de huren steeds verder oplopen.

In Amsterdam hebben 7 op de 10 woningen een overwaarde van meer dan 100.000 euro. Wat als wij deze overwaarde kunnen inzetten om onze stad toegankelijk te maken en te houden voor iedereen..? Wat als we van dit geld een solidair woonfonds maken waarmee we permanent betaalbare woningen realiseren.

Wil je op de hoogte blijven en meedenken hoe we met een solidair woonfonds Amsterdam weer teruggeven aan Amsterdammers? Laat dan je gegevens achter via www.solidairwoonfonds.nl

ProgrammareeksCoöperatieven maken de stad

Samen met bewoners, onderzoekers, ambtenaren en politici, verkennen we op 17 januari 2022 de potentie van de coöperatieve beweging in de stad en land.