In 2050 zijn er tien miljard mensen op de wereld en ondanks dat de 21ste eeuw alweer twintig jaar oud is, weten we nog altijd niet hoe we al die mensen duurzaam, gezond en genoeg te eten gaan geven. Tijdens dit programma kijken we vooruit: welk pad moeten we bewandelen om tot een gezond en duurzaam voedselsysteem te komen? Hoe gaan we al deze monden voeden?

Aanleiding van dit programma is het verschijnen van de essaybundel Over eten: het voedelsysteem in woelige tijden. Wil je op de hoogte blijven van evenementen en publicaties van Flevo Campus? Schrijf je dan in voor de (maandelijkse) nieuwsbrief.

  • Evelien de Olde
    Onder leiding van de Olde en haar collega Imke de Boer (Hoogleraar Dierlijke Productiesystemen) ontwierp een team van boeren, vertegenwoordigers van natuur- en landbouworganisaties en wetenschappers de contouren van een gezond en circulair voedselsysteem in 2050: “Re-routing the Dutch Food System; from more to better”. Hiermee wonnen ze de prestigieuze Rockefeller Food System Vision Prize.
  • Annia Ciezadlo
    Annia Ciezadlo is als schrijver en journalist gespecialiseerd in verhalen over de manier waarop voedsel mensen door catastrofale gebeurtenissen heen helpen. Sinds 2003 doet ze verslag van revoluties, klimaatverandering en het coronavirus, steevast vanuit de plaatselijke keuken. Ze tekende haar ervaringen met de oorlog in Beiroet en Bagdad op in het bekroonde boek Day of Honey: A Memoir of Food, Love, and War (2011). Haar werk over Irak, Syrië, Libanon en elders verschijnt in The New York Times, The Washington Post, Granta, Guernica, Foreign Affairs, The New Republic, The Nation en andere kranten en tijdschriften.
  • Joris Lohman
    Joris Lohman is politicoloog en mede-oprichter van Food Hub. Food Hub helpt bedrijven, overheden en professionals in de agri-foodketen bij te dragen aan de transitie van het voedselsysteem en de ontwikkeling van toekomstbestendige verdienmodellen. Joris is medeoprichter van de Taskforce Korte Keten en schrijft opiniestukken en essays voor onder andere de Volkskrant.
  • Hidde Boersma
    Hidde Boersma is freelance publicist voor onder andere de Volkskrant, De Groene Amsterdammer en Vrij Nederland, waarin hij met name schrijft over landbouw biotechnologie en vooruitgang. Hij is co-auteur van meerdere boeken, waaronder Ecomodernisme: het nieuwe denken over groen en groei (2017), De Buik van de Stad (2018) en Meer: waarom overvloed de wereld juist duurzamer en welvarender maakt (2020). In 2017 debuteerde hij met de documentaire Well Fed, over het effect van de weerstand tegen gentech in het Westen op het leven van arme boeren. Hij werkt op dit moment onder andere aan de serie The Origin of Food, waarin hij de oorsprong van onze gewassen onderzoekt.
  • Annechien ten Have-Mellema
    Annechien ten Have-Mellema is een van de bekendste varkenshouders van Nederland. Naast haar bedrijf was ze voorzitter van de LTO Vakgroep Varkernshouderij en schrijft ze voor Boerderij.nl en Foodlog. Ten Have-Mellema maakte deel uit van de groep die samen met De Olde en De Boer de Rockefeller Food System Vision Prize in de wacht sleepte.
Dit programma is ontwikkeld door