Tijdens dit programma bespreken we met Bas Kok zijn boek Op een dag in Nieuw-West over het verleden, heden en toekomst van het stadsdeel. Dit doen we samen met andere belanghebbende en kenners. Tijdens de zoektocht van Bas Kok blijkt dat de kiem van de sloop in Nieuw-West al is gelegd voordat de Westelijke Tuinsteden op de tekentafel lagen. In ‘Op een dag in Nieuw-West’ trekken de historie van de grachtengordel, oude volkswijken en buurtdorpen voorbij, evenals de familiegeschiedenis van de auteur. Geleidelijk wordt duidelijk dat Amsterdam in de tuinsteden een kaartenhuis bouwde. Daarnaast legt de zoektocht van Bas Kok het stedelijk beleid van Amsterdam bloot. Hoe gaat de hoofdstad om met gewone Amsterdammers en de buurten waarin zij wonen? Het betoog mondt uit in een hoopvol perspectief. Rond de Sloterplas en Haven-Stad ontluiken nieuwe dromen.

Dit programma is enkel fysiek te bezoeken in onze zaal. Het programma is wel later online terug te kijken via dezwijger.nl/terugkijken of via ons YouTube-kanaal.

Over de sprekers

Bas Kok groeide op in Amsterdam-Nieuw-West en Noord. Voordat hij met publiceren begon werkte hij 20 jaar als arbeids- en organisatiepsycholoog. Sinds tien jaar legt hij zich volledig toe op schrijven over Amsterdam. Eerder schreef Bas Kok de boeken Oerknal aan het IJ over Amsterdam Noord en Metromorfose over hoe de Noord/Zuidlijn Amsterdam verandert. Hij schrijft ook columns en publiceer regelmatig opiniestukken in Het Parool en NRC.

Sandra Doevendans was van 2015 tot en met 2022 Statenlid voor de Provincie Noord-Holland en is sinds juni 2022 stadsdeelbestuurder in Amsterdam Nieuw-West. In haar portefeuille zitten onder andere onderwerpen als Woningbouw en Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Kunst en Cultuur. Daarnaast is ze auteur van het boek ‘Schone Lei’. Een boek met persoonlijke verhalen over geldzorgen en het doorbreken van dit taboe, met oplossingen, tips, adviezen en oefeningen. Ook maakt ze een programma bij Radio Mart in Amsterdam Zuidoost om mensen te inspireren en motiveren.

Jos Gadet is stadsgeograaf en publicist over stedelijke ontwikkelingen. Vrijwel direct na zijn afstuderen in 1986 trad hij in dienst bij de gemeente Amsterdam, achtereenvolgens als onderzoeker, beleidsmedewerker en uiteindelijk hoofdplanoloog bij de Dienst Ruimtelijke Ordening, sinds 2015 Ruimte en Economie. Jos Gadet promoveerde in 1999 op het proefschrift Publieke ruimte, parochiale plekken en passantenopenbaarheid, heeft tal van publicaties achter zijn naam staan (Archined, ROmagazine), en is medeauteur van verscheidene boeken over de stad.

Tayfun Balçik studeerde Geschiedenis aan de Universiteit Leiden. Hij werkt bij The Hague Peace Projects als Programmacoördinator voor de Armeens-Koerdische-Turkse werkgroep; een dialoogproject dat er op gericht is om spanningen tussen deze groepen te verminderen. Hij is een van de leden van de ’Nieuw Amsterdamse Raad’, dat adviseert over thema’s zoals migratie, discriminatie en sociale cohesie. Tayfun is in Amsterdam geboren.

By Natasha Tastachova