Kunnen we in een economische crisis komen door een overstroming? Waarom bouwen we eigenlijk nog huizen onder zeeniveau? Is het voor mensen met een laag inkomen financieel haalbaar om te isoleren? Is het slim als iedereen een warmtepomp aanschaft? Het klimaat raakt de woningmarkt op allerlei manieren: huizen kunnen te warm worden, maar ook onder water komen te staan. Woningen kunnen verzakken en de kosten voor de verwarming gaan omhoog. Er komen nieuwe vragen af op eigenaren. Hoe kan ik verduurzamen en hoe maak ik mijn huis bestand tegen klimaatverandering? Wat betaalt de overheid en wat betaal ik zelf? We gaan in gesprek over de economische kant van de transities die nodig zijn voor en door het klimaat en de gevolgen hiervan op de huizenmarkt.

Over het programma

Vanavond bespreken we wat de gevolgen van de klimaatcrisis op de woningmarkt gaat kosten en wie dat gaat betalen? Wat doet het met de economie? Waar zijn we al goed voorbereid en waar moeten we nog meer doen?

Deze gesprekken voeren we met:

Robert Mosch, hij pleitte met de AFM voor een klimaatlabel, om te voorkomen dat mensen een kat in de zak kopen.

Geeke Feiter signaleert met het verbond van verzekeraars dat vrijwel niemand verzekerd is tegen overstroming van grote rivieren en zij willen de handen ineenslaan samen met de overheid.

Matthijs Kok brengt als hoogleraar overstromingsgevaar de kansen en gevolgen van overstromingen in Nederland in kaart.

Maaike Zwart ervaart als wethouder van Delft de praktische hobbels bij de verduurzaming van de gebouwde omgeving.

Sophie Steins Bisschop onderzoekt bij De Nederlandsche Bank het economisch effect van klimaat op de woningmarkt.

Economen van banken ABN AMRO, Rabobank en ING Sandra Phlippen, Anne Nobel, en Mirjam Bani bundelden hun krachten en maakten, met input van vele deskundigen, een analyse over alle economische impacts. Ze presenteren tijdens deze avond hun bevindingen.

Dit programma is ontwikkeld door
De moderator van dit programma is
Marieke Blom
Bestuurslid KVS