Amsterdam heeft de ambitie om 25% van het geconsumeerde voedsel uit de regio te betrekken. Maar kennen we de mensen die ons eten verbouwen eigenlijk wel? Tijdens het Groene Filmfestival brengen we de werelden van stad en platteland dichter bij elkaar. Voedselproducenten en consumenten ontmoeten elkaar en gaan in gesprek. Zo bouwen we aan wederzijds begrip, samenwerking en een veerkrachtiger voedselsysteem.
Op 11 juni vertonen we de VPRO Tegenlicht documentaire Waterlanders bij Fort Penningsveer, als onderdeel van het Groene Filmfestival, georganiseerd door De Groene Stelling en Pakhuis de Zwijger.
Deze documentaire laat zien hoe ingenieurs, landschapsarchitecten en beleidsmakers op zoek gaan naar oplossingen voor de dreiging van zeespiegelstijging.
Over het Groene Filmfestival
Tijdens het Groene Filmfestival reizen we langs diverse locaties in en rondom Amsterdam – van boerderijen en buurthuizen tot bioscopen – en vertonen inspirerende documentaires over natuur, landbouw, en voedselproductie, gevolgd door verdiepende gesprekken met het publiek. Wat betekent voedsel voor jou? Hoe ziet een toekomstbestendig landschap eruit? En welke rol kunnen wij daarin spelen – als burger, boer of beleidsmaker?
Samen staan we stil bij het veranderende landschap dat ons voedt en verbindt. We onderzoeken hoe voedselproductie, natuur en leefomgeving met elkaar verweven zijn – en hoe we samen kunnen bouwen aan een toekomst waarin mens en omgeving in balans zijn.
Door de lens van film en in open dialoog creëren we bewustwording over duurzaamheid en maken we ruimte voor nieuwe perspectieven. Kom kijken, luisteren en meepraten over een toekomst waarin voedsel en landschap ons verbindt.
Over De Groene Stelling
De Groene Stelling is een coalitie van maatschappelijke partijen, boeren, bewoners en bedrijven die samenwerken aan een productief en biodivers landschap binnen de oude Stelling van Amsterdam. Met programma’s en projecten die verbinden, zetten we ons in voor een toekomst waarin boeren goed kunnen boeren, natuur de ruimte krijgt en het landschap toegankelijk blijft voor iedereen.
De Groene stelling richt zich op drie pijlers:
- Gezond voedsel en een goed verdienmodel voor de boer
- Meer ruimte voor water en natuur
- Een mooi en toegankelijk landschap voor bewoners
Over Waterlanders
De zeespiegel kan deze eeuw 30 cm tot wel 1 meter stijgen, maar die onzekerheid maakt het lastig om gerichte maatregelen te nemen. Deze documentaire volgt ingenieurs, ontwerpers en beleidsmakers in hun zoektocht naar flexibele oplossingen die onder al die verschillende scenario’s effectief blijven.
Over Fort Penningsveer
Fort Penningsveer is een historisch fort aan de rand van Haarlem, gelegen in het groene recreatiegebied Spaarnwoude, omgeven door water, wandel- en fietspaden. Het fort fungeert als een broedplaats voor culturele en educatieve activiteiten, met ruimtes voor overnachtingen, evenementen en workshops.
Adres: Penningsveer 2, 2065 AM Haarlemmerliede