Na de presentatie in februari dit jaar van het museaal concept ‘Vertel het hele verhaal’ voor het in 2030 te openen Nationaal Slavernijmuseum is het tijd voor de volgende stappen. Hoe vertellen we ‘het hele verhaal’? En hoe kunnen gemeenschappen met een achtergrond in het Nederlandse koloniale en slavernijverleden samen optrekken richting de opening van het museum? We leggen in dit programma de nadruk op de Indisch Oceanische regio: hoe hebben nazaten geleerd over hun eigen geschiedenis, wat is die geschiedenis en wat is de rol van orale tradities hierin? En hoe kunnen verhalen en kennis over het brede Nederlandse slavernijverleden vervolgens gedeeld worden met een breder publiek?

Dit programma is enkel fysiek te bezoeken in onze zaal. Het programma is wel later online terug te kijken via dezwijger.nl/terugkijken of via ons YouTube-kanaal.

Meer over het programma

In februari van dit jaar brachten kwartiermakers John Leerdam, Peggy Brandon en David Brandwagt ‘Vertel het hele verhaal’ uit, het oprichtingsplan voor een Nationaal Slavernijmuseum in Amsterdam. Nu zijn de gemeenschappen aan zet om samen met de kwartiermakers en anderen verder te werken aan de invulling van dit voorstel. Want hoe vertellen we ‘het hele verhaal’? En hoe kunnen gemeenschappen met een achtergrond in het Nederlandse koloniale en slavernijverleden samen optrekken richting 2030, het openingsjaar van het museum? Wat is de rol van experts, van nazaten, en van de vele andere belanghebbenden?

Centraal staat daarbij het Nederlandse slavernijverleden in de Atlantische en Indisch-Oceanische regio’s, waar we vooral de nadruk leggen op de verhalen, ervaringen en onderzoek in en over deze tweede regio en waarbij we focussen hoe de gezamenlijke toenadering van en tussen verschillende gemeenschappen kunnen worden verstevigd. Daarnaast is het programma bedoeld om alle geïnteresseerden te informeren over de vorderingen van de museumplannen en de te nemen stappen door iedereen die zich voor het Nationaal Slavernijmuseum verantwoordelijk voelt.

Mogelijke gasten zijn vertegenwoordigers van organisaties uit de gemeenschappen, belangrijke experts op het gebied van het Nederlandse koloniale en slavernijverleden en, uiteraard, de kwartiermaker(s) van het Nationaal Slavernijmuseum.

In samenwerking met
Partners
Mediapartners
ProgrammareeksEmancipating History

Momenteel nemen anti-racisme, dekoloniale en feministische geluiden toe. Maar hoe kunnen we de problemen en uitdagingen van vandaag begrijpen zonder de geschiedenis te kennen en te emanciperen? In de reeks 'Emancipating History' maken we ruimte voor kritische, onderbelichte en vaak verzwegen geschiedenissen. De reeks onderzoekt deze verhalen samen met diverse communities, activisten, initiatieven, onderzoekers en organisaties. Ons doel is om zo tot solidariteit, verbindingen en beter historisch begrip van hedendaagse vormen van ongelijkheid, uitsluiting en neo-kolonialisme te komen.