In het kader van het Black Heritage Festival organiseert stichting Untold in samenwerking met New Metropolis Zuidoost een bijzonder programma op 8 juni 2022. Dit zal namelijk gaan over vormen van immaterieel en materieel erfgoed die vanuit de slavernij zijn ontstaan. Voor dit event zijn deskundige erfgoed professionals uitgenodigd die hierover hun visie geven. De erfgoed professionals zijn: Raoul De Jong, auteur van het boek Jaguarman, Marian Markelo in de functie van Wintipriesteres en Julien Zaalman, schrijver en auteur van verschillende boeken over Winti. De moderator is Vanessa Felter, ze is actief als acteur en danseres bij o.a. Untold en het World Opera Lab.

Dit programma is enkel fysiek te bezoeken in onze zaal. Het programma is wel later online terug te kijken via dezwijger.nl/terugkijken of via ons YouTube-kanaal.

Black Heritage Festival

In de periode 2021-2024 presenteert Untold in de maand juni Black Heritage Festival (BHF). Een festival met diverse activiteiten als lezingen, seminars en workshops waarin professionele en amateur beoefenaars van performance arts en erfgoed specialisten bij elkaar komen voor onderlinge inspiratie en kennisuitwisseling over de geschiedenis, het heden en de toekomst van Afrikaans immaterieel erfgoed.

Marian Markelo is docent verpleegkunde en Winti priesteres. Winti betekent letterlijk wind en Marjan Markelo typeert Winti als “een filosofische en religieuze uiting uit Suriname die is ontstaan ten tijde van de slavernij.” Er worden verschillende Winti ‘natuurgeesten’ onderscheiden. Markelo zet zich actief in om haar kennis over Winti te verspreiden. Ze geeft lezingen, lessen en organiseert feesten ter ere van verschillende Winti.

Julien A. Zaalman is voorzitter van Tata Kwasi Ku Tata Tinsensi. De eerste Winti organisatie die door de overheid is erkent als een Wintireligieuze organisatie opgenomen in de databank religieuze organisaties in Suriname. Op initiatief van Zaalman en Tata Kwasi Ku Tata Tinsensi zijn er huwelijksambtenaren door de overheid benoemd en mogen zij rechtsgeldige huwelijken namens de overheid voltrekken. Julien Zaalman heeft 10 boeken en heel wat verhandelingen en lesbrieven geschreven. Zaalman verzorgd ook Wintilessen aan mensen die zich in de geestelijke leer van Winti willen verdiepen. Ook heeft Zaalman op de Universiteit van Suriname verschillende gastcolleges verzorgd over Winti en op de medische faculteit in het vak Ethiek in Kliniek. Zaalman ziet het uitzetten van de Wintileer als prioriteit, op zodanige wijze dat het geloofskarakter en de geloofsgedachte op een juiste manier wordt uitgebeeld.

Raoul de jong is een auteur, columnist, programmamaker en danser. Hij schreef columns, artikelen en verschillende rubrieken voor onder andere NRC Handelsblad, nrc.next, IS, Vrij Nederland, Elle, Het Parool en Vrij Nederland. Hij publiceerde zes boeken. In 2005 won zijn debuut de Dick Scherpenzeelprijs voor beste journalistieke werk over niet-Westerse landen in de Nederlandse media. Zijn meest recente boek De Grootsheid van het Al stond op de shortlist voor de Bob den Uyl 2014 en won Het Beste Rotterdamse Boek 2015. De Jong maakte maakte items voor Cafe de Liefde (2008) van de VPRO en hij schreef en regisseerde het programma Iedereen Kan Dansen (2012) voor Villa Achterwerk. In 2017 schreef hij samen met schrijfster Sanneke van Hassel de leesvoorstelling In Suriname. Het stuk werd geregisseerd door Johan Simons, met onder andere Jörgen Raymann, Noraly Beyer, Pierre Bokma en Karin Amatmoekrim. In 2020 gaat het stuk in reprise. In november 2020 verschijnt zijn volgende boek Jaguarman; mijn vader, zijn vader en andere Surinaamse helden.

Dit programma is ontwikkeld door
Angelique Hoogmoed
De moderator van dit programma is
Vanessa Felter
Acteur en danseres bij o.a. Untold en het World Opera Lab.
ProgrammareeksZuidoost Talk

Elke week zitten we bij New Metropolis Zuidoost met elkaar aan tafel om belangrijke en actuele zaken uit Amsterdam Zuidoost te bespreken.