Bestaat Nederland in 2121 uit één grote lagunestad in het water (Randstad) en een woongemeenschap op het droge (Kantstad)? In zijn nieuwe boek laat hoogleraar transitiekunde Jan Rotmans een radicale toekomst zien. Eentje van meedeinen met de natuur in plaats van ertegen vechten. Maar ook van technologie; energieopwekking op zee, ondergronds vervoer en drijvende woonwijken. Wat denk jij hierover? En hoe past deze visie bij het nieuwe regeerakkoord, waarbij water en bodem leidend moeten worden bij ruimtelijke planvorming? Laat je meenemen in een avond vol verbeeldingskracht.
Over de sprekers:
Jan Rotmans is een maatschappelijk gedreven en bevlogen wetenschapper. Hij is professor in transities & duurzaamheid aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en oprichter van onderzoeksinstituut DRIFT. In zijn laatste boek “Omarm de chaos” beschrijft hij een Nederland waarin bewust het water wordt toegelaten en werpt hij ondertussen een discussie op over hoe weerbaar onze huidige maatschappij is. Tijdens het programma presenteert hij zijn boek en gaat hij in gesprek met een panel van andere “toekomstkijkers”.
Dina El Filali is ingenieur, ondernemer en consultant op het gebied van stedelijke weerbaarheid en duurzaamheid. Weerbaarheid gaat voor haar niet alleen om de infrastructuur, maar vooral ook om mensen. Hoe maak je mensen in de maatschappij veerkrachtig en in staat om met een crisis om te gaan? Zij vertelt in het programma wat het voor haar betekent als wij de chaos meer zouden omarmen.
Gijs van den Boomen is directeur en hoofdontwerper van KuiperCompagnons, een multidisciplinair ontwerpbureau voor stedenbouw, landschap en architectuur, zowel in binnen- als buitenland. Zijn projecten zijn gericht op het oplossen van uitdagingen op het gebied van waterbeheer en klimaatbestendigheid in stedelijke delta’s. Hij toont in het programma de illustraties die KuiperCompagnons maakte bij het boek van Jan Rotmans en praat mee over onder meer water als leidende kracht voor ruimtelijke planvorming.
Tessa Cramer is futurist en lector designing the future aan de Fontys Hogeschool. Zij geeft in haar werk toegespitste instrumenten om zelf met de toekomst aan de slag te gaan. Daarbij legt ze het accent op de collectieve wijsheid van aanwezigen, met als doel om het denken te verbreden over wat technologisch en maatschappelijk mogelijk is. Zij probeert de focus te verleggen van utopieën en dystopieën naar de ongemakkelijkheid van wat daartussen ligt: Wat zijn de consequenties van onze keuzes en welke overwegingen moeten we daarin maken?
Lees hier meer over het boek op de website van uitgeverij De Geus
In november 2021 publiceerden wij een podcast met Tessa Cramer, waarin ze onder andere praat over het ongemak wat we moeten toelaten bij het kijken naar de toekomst. Luister de podcast hier terug.