In Amsterdam Stories brengen we je elke maand verschillende verhalen; van muziek, film, fotografie of poëzie. Verhalen over het gevoel van thuis, liefde, leed, nostalgie, en alledaagse bijzonderheden. Ons lichaam is een levend archief van verhalen en herinneringen – overgedragen van generatie op generatie. Vanavond kruipen wij van ons hoofd terug in onze huid om al deze verhalen die dansen in ons lichaam te voelen en te vieren. We starten de avond met een vertoning van de korte films ‘Bewogen’ (Noa Zevenbergen ) en ‘R.I.O.T’ (Hesdy Lonwijk), daarna voeren we een gesprek met verschillende makers over dans en beweging als een vorm van helen en verzet.

Meer over de films

‘Bewogen’ is een onderzoek naar de vertaling van herinnering in dans. Samen met drie dansers toont de maker de (vertel)kracht van het lichaam in al zijn schoonheid, kwetsbaarheid en rauwheid. We kunnen in woorden uiting geven aan onze herinnering, maar hoe doe je dat op een fysieke manier? Door dans, muziek en gesproken woord brengt Bewogen herinneringen tot leven. In deze mozaïekvertelling worden de herinneringen van drie dansers met elkaar vervlochten. Weliswaar persoonlijke herinneringen maar met universele thema’s waarin iedereen zich kan herkennen: van nieuw leven en de verwondering en nieuwsgierigheid van een kind, tot het dragen van verlies.
© Stills van ‘Bewogen’
‘R.I.O.T’ onderzoekt de mechanismen van een opstand. Hoe individuen vastlopen in het systeem. Hoe de stem van de eenling aan kracht wint dankzij een groep. Hoe zusterschap en broederschap kunnen ontstaan in tijden van toenemende polarisatie. Maar bovenal: de transformatieve kracht van hoop, die vleugels en richting geeft aan de toekomst.

Meer over de Filmmakers

Noa Zevenbergen is regisseur en editor. In 2021 studeerde ze af aan de Hogeschool voor de Kunsten in de richting Audiovisuele Media met haar dansdocumentaire ‘Bewogen’. In haar werk staan elementen van beweging en de fysieke expressie centraal en speelt ze met ritmische montages. Op dit moment richt ze zich voornamelijk op het monteren van documentaires.

Hesdy Lonwijk is een Nederlands filmmaker van televisieseries, films en reclames. Hij verwierf bekendheid dankzij de televisiefilm Johnny Bingo (2009) en heeft hiernaast de televisieserie Feuten ook ontwikkeld en geregisseerd.. Lonwijk studeerde in 2007 af aan de Filmacademie van Amsterdam met zijn film ‘Color me Bad’, waarmee hij de prijs voor Best Graduation Film van dat jaar won. In R.I.O.T geeft Hesdy Lonwijk zijn eigen intepretatie op de mechanismen van een opstand in een visual essay. R.I.OT is een reactie op de dance chronicle die door Alida Dors en Theater Rotterdam is ontwikkeld.

Meer over de Sprekers

De wens voor een harmonieuzere maatschappij loopt als een rode draad door het werk van Roshanak Morrowatian en haar in Maastricht gevestigde dansgezelschap Rover. Onopgemerkte details, onzichtbare mensen en vergeten verhalen krijgen in haar choreografieën de hoofdrol. Interdisciplinaire voorstellingen waarin thema´s als identiteit, grenzen en belonging centraal staan. Als artiest zoekt ze naar de fysieke wortels van herinneringen en herdefinieert ze tradities en rituelen. Als choreografe brak ze door met de voorstelling Polished, waarvoor ze in 2020 samen met Mami Izumi de BNG Bank Dansprijs won en deel uitmaakte van de DansClick 22 tour. Voor het concept van Kites kreeg Morrowatian in 2020 de Prijs van de Nederlandse Dansdagen, de landelijke stimuleringsprijs voor talentvolle, veelbelovende makers.

Roi Soleil maakt ‘Frenglish pop with a dash of queer glitter’. Zijn nummers gaan over zelfliefde, identiteit en seksualiteit en schieten tussen dansbare elektropop en kwetsbare powerballads. Een optreden van Roi Soleil is één grote célébration van mens zijn in alle vormen.

Jowi Len is a spoken word artist, copywriter & danser. Her interest in the Cross-Cultural experience and identity has shaped her work. She aspires to build bridges with her stories.

Erwin Kiene is allround performer en in 2018 afgestudeerd aan de opleiding Academie voor Lichamelijke Opvoeding. Erwin is altijd bezig geweest met schrijven en dansen en is gespecialiseerd in de stijl Krump. In 2016 heeft hij zich ontwikkeld als speler bij het door Priscilla Vaudelle opgerichtte LostProject Amsterdam. In 2023 deed Erwin mee aan het nieuwe makers festival ‘RRReuring’’ bij Podium Mozaïek en ontwikkelde daar zijn eerste solovoorstelling ‘Macho’. Opgroeiend tussen zijn opa, vader, ooms neven en broer kijkt performer Erwin Kiene naar de verschillende vormen van wat men “mannelijkheid’ noemt in ‘Macho’.
ProgrammareeksAmsterdam Stories

In Amsterdam Stories brengen we je elke maand verschillende verhalen; van muziek, film, fotografie, of poëzie. Samen delen wij verhalen over het gevoel van thuis, liefde, leed, nostalgie, en alledaagse bijzonderheden.