De huidige staat van de democratie is gammel, en is niet in staat om tot oplossingen te komen voor de grote uitdagingen en crises van vandaag en morgen. De klimaatcrisis kan niet langer wachten, maar nog steeds winnen partijpolitieke belangen op de korte termijn het van onze gemeenschappelijke belangen op de lange termijn. Wat is er nodig om onze democratie te versterken, en wie speelt daar wat voor rol in? Eva Rovers pleit in haar boek voor landelijke burgerberaden, waarin burgers meedenken en meebeslissen over de grootste uitdagingen van deze tijd. Veel landen om ons heen werken hier al langer mee, maar wij blijven achter. Hoe kunnen we de nodige maatschappelijke en politieke steun creëren voor een nationaal (klimaat)burgerberaad in Nederland?
Wat gaan we doen?
We leggen de basis voor de avond met de auteur van “Nu is het aan ons”, Eva Rovers. Ze is mede-oprichter van Bureau Burgerberaad en doet momenteel onderzoek voor het Europese Knowledge Network on Climate Assemblies. In 2021 was Eva (i.s.m. Pakhuis de Zwijger) co-initiator van het Europese project over klimaatburgerberaden, wat resulteerde in een LIVECAST reeks met Europese voortrekkers, een online kennisdossier en een online publicatie met concrete aanbevelingen voor impactvolle (klimaat)burgerberaden.
Eva gaat vervolgens in gesprek met twee panels over de toegevoegde waarde van burgerberaden, en de maatschappelijke en politieke stappen die nodig zijn om tot een nationaal burgerberaad in Nederland te komen. Dat doet ze met:
- Gedragswetenschapper Reint Jan Renes is lector Psychologie voor een Duurzame Stad. Met zijn lectoraat doet hij, vanuit concrete vraagstukken uit de praktijk, onderzoek naar de gedragspsychologie achter duurzaamheid. In 2005 promoveerde Reint Jan in de sociale psychologie aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Tot begin 2019 was hij lector Crossmediale Communicatie in het Publieke Domein (Hogeschool Utrecht) en universitair hoofddocent Strategische Communicatie (Wageningen Universiteit).
- Maria van der Heijden is directeur-bestuurder bij MVO Nederland, het grootste duurzame bedrijvennetwerk van Europa. MVO Nederland werkt met 2.000 partner-bedrijven aan de nieuwe economie. Haar expertise ligt vooral op de rol van leiderschap in de transitie naar een duurzame, nieuwe economie. Dat omvat onderwerpen als inclusiviteit, biodiversiteit, echte prijzen en transparante ketens.
- Gerdi Verbeet is voormalig Tweede Kamerlid en was van 2006 tot 2012 voorzitter van de Tweede Kamer. In 2012 verscheen haar boek ‘Vertrouwen is goed, maar begrijpen is beter’ over de vitaliteit van onze parlementaire democratie. Ze maakt zich zorgen over de afnemende betrokkenheid van burgers bij de politieke besluitvorming, en doet al langer de oproep om burgers intensiever te betrekken bij de politiek. Gerdi was o.a. voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei en vervult momenteel een aantal toezichthoudende functies.
- Noah Hajji werkt als programma ontwikkelaar bij Young Impact, een stichting waarbij jongeren hun talenten leren ontdekken en in actie leren komen voor de thema’s die zij belangrijk vinden. Daarnaast was Noah tot 2021 voorzitter van de Jongerenorganisatie Beroepsonderwijs (JOB), het vertegenwoordigend orgaan van de ruim 500.000+ mbo-studenten in Nederland. Noah maakt zich hard voor thema’s als inclusie, (stage)discriminatie en maatschappelijke betrokkenheid.
© Foto Gerdi Verbeet: Rogier Veldman.
Over het boek
Politiek moet je niet te veel aan politici overlaten. Daar zijn onze problemen namelijk te complex voor. Vooral een veelkoppig monster als klimaatverandering vraagt om een veelkoppige aanpak.
In het vlammende betoog “Nu is het aan ons” laat Eva Rovers zien dat burgers cruciaal zijn voor het oplossen van de grootste uitdagingen van deze tijd.
Bron: De Correspondent
Het klimaatprobleem aanpakken lukt alleen als burgers mogen meebeslissen. Waar de politiek nu tekortschiet, biedt een burgerberaad over het klimaat uitkomst. >>>
Waar wacht Nederland nog op? In veel landen zijn positieve ervaringen opgedaan met een versterking van de democratie via burgerberaden. Het geduld van pleitbezorger Eva Rovers is bijna op. >>>
Machtige lobbyisten en in het nauw gedreven politici houden broodnodige verandering vaak tegen. Democratie-activist Eva Rovers pleit al jaren voor een goede oplossing: het burgerberaad. >>>