De bouwpraktijk ambieert een grotere rol voor natuur in de gebiedsontwikkeling, maar de weg van ambities naar realisatie en beheer is uitdagend. In het boek Natuurinclusieve gebiedsontwikkeling worden de belangrijkste knelpunten in de verschillende fasen van het planproces van de gebiedsontwikkeling in kaart gebracht en worden oplossingen zichtbaar gemaakt. Auteurs Gideon Spanjar, Frank Suurenbroek, Sába Schramkó en Patrick Limpens blikken terug op de eerste ecowijken uit het eind van de twintigste eeuw en kijken wat het concept heeft opgeleverd voor de bewoner en de natuur. We gaan dieper in op de realisatiewaarde van de pionierende internationale puntensystemen (Malmö en Stockholm) en de eerste Nederlandse puntensystemen in onder andere Amsterdam en Nijmegen.
Over de sprekers
Gideon Spanjar is sinds 2020 lector Innovatie & Groenstedelijke Ruimte aan Aeres Hogeschoolin Almere. Zijn onderzoeksgroep richt zich op natuurinclusieve stedenbouw in governance en uitvoering. Met projecten in stedelijke natuurontwikkeling, klimaatadaptatie en biobased wonen ligt de focus op het realiseren van aantrekkelijke leefomgevingen.
Frank Suurenbroek is lector Bouwtransformatie aan de faculteit Techniek van de Hogeschool van Amsterdam. Sinds 2014 verricht hij met zijn interdisciplinaire team onderzoek naar de leefbaarheid in stedelijke verdichting en vernieuwing. De focus ligt daarbij op de verbinding fysieksociaal en duurzaamheid.
Sába Schramkó is sinds 2021 onderzoeker bij de lectoraten Bouwtransformatie en Klimaat bestendige Stad aan de Hogeschool van Amsterdam. Met ervaring in architectuur en stedenbouw integreert ze onderzoek en praktijk voor een duurzame stedelijke transitie. In haar werk verkent ze strategieën voor ontwerp en governance.
Patrick Limpens is sinds 2022 onderzoeker bij het lectoraat Innovatie & Groenstedelijke Ruimte aan Aeres Hogeschool Almere. Hier richt hij zich op de governance van natuurinclusieve steden. Daarnaast geeft hij les over langetermijnplanning aan de Technische Universiteit Eindhoven.
Cecil Konijnendijk is internationaal erkend wetenschapper op het gebied van stedelijk bosbeheer en op de natuur gebaseerde oplossingen. Hij is bekend van de 3-30-300 vuistregel. In zijn onderzoek, onderwijs en advies richten zich op de rol van bossen en bomen in steden, groenbeheer, stadsbosbouw en het ontwerp en de implementatie van op de natuur gebaseerde oplossingen. Hij werkt vanuit Barcelona, Spanje, en is professor en programmadirecteur aan de University of British Columbia in Vancouver, Canada, en directeur van het Nature Based Solutions Institute.