De beeldvorming over islam en moslims heeft de afgelopen decennia zijn sporen nagelaten. Moslims komen bovengemiddeld vaak negatief in het nieuws, met alle gevolgen van dien. Journalisten en mediamakers hebben een belangrijke rol in die beeldvorming. Tijdens dit programma zoekt de redactie Religie & Filosofie van Trouw samen met het publiek naar antwoorden. Wat is de journalistieke aanpak die recht doet aan de realiteit van de levens van de miljoen Nederlandse moslims? Hoe het beste te berichten over de islam in Nederland? Welke verhalen zijn niet verteld, welke vragen niet-gesteld?
Onder bezielende leiding van moderator Karim Amghar gaan we in gesprek met journalisten van Trouw en vertegenwoordigers van andere Nederlandse media. Fotograaf des Vaderlands Marwan Magroun vertelt over zijn verkenningen in vernieuwende en inclusieve fotografie. Kom en praat mee!
Over de sprekers:
Marwan Magroun is fotograaf en regisseur. In 2022 werd hij verkozen als Fotograaf des Vaderlands. Voor Trouw maakte hij een serie portretten van islamitische liefdeskoppels.
Carmen Fernald is als hoofdredacteur bij de NTR verantwoordelijk voor de levensbeschouwelijke programmering rond islam en hindoeïsme. “In de programma’s willen we laten zien dat deze stromingen een deel zijn van de Nederlandse samenleving.”
Somajeh Ghaeminia is journalist bij Trouw. Afgelopen maanden verdiepte zij zich in de wereld van jonge Nederlandse moslims en schreef daar een serie verhalen over in Trouw.
Dennis van Luling is adjunct-hoofdredacteur van RTL Nieuws, en binnen die organisatie verantwoordelijk voor DE&I. Met als doel: Representatie en een minder homogeen team waarin elk geluid welkom is en als kwaliteit wordt gezien.
Over de moderator:
Karim Amghar is een Nederlandse schrijver, programma-/documentairemaker, televisiepresentator, onderwijsprofessional en docent op het mbo en hbo. Hij is auteur van het boek Van Radicaal naar Amicaal en schrijft o.a. voor de NRC. Hij presenteerde programma’s als Karim Pakt Zijn Kans en Het Verhaal van Abdelkrim. Hij is gespecialiseerd in thema’s als kansenongelijkheid, onderwijs, armoede, radicalisering & polarisatie, racisme & discriminatie, diversiteit & inclusie.