In het rapport ‘Moslima’s in kranten’ analyseerde fotograaf Cigdem Yuksel samen met onderzoeker Ewoud Butter de wijze waarop gesluierde moslima’s de afgelopen twintig jaar in de Nederlandse kranten te zien waren op foto’s. De conclusie stemt niet bepaald vrolijk. Moslima’s zijn huilende, vluchtende, demonstrerende of onderdrukte vrouwen. Hoe kunnen we dit beeld nuanceren? Op deze tweede avond in de serie ‘Moslima: De macht van Beeld’ gaan we op zoek naar inspiratie. Welke initiatieven, beeldbanken, magazines of (nieuws) organisaties bestaan er die zich actief inzetten voor een meer representatieve beeldcultuur? Hoe wordt er in andere media en creatieve disciplines gebruik gemaakt van beeld en welk voorbeeld kan de journalistieke media hieraan nemen?
Fotograaf Cigdem Yuksel besloot in 2020 onderzoek te doen naar de representatie van moslima’s in beeldbank ANP en publiceerde haar onderzoeksresultaten in het rapport Moslima, hier online te lezen. Het onderzoek zorgde voor uiteenlopende reacties. Sommige collega-fotografen en redacteuren waren welwillend om dit gesprek te voeren, anderen toonden weerstand. Ook merkte Yuksel dat (foto) redacteuren zich niet aangesproken voelden omdat het onderzoek zich specifiek richtte op het ANP en fotografen.
Daarom besloot Yuksel om samen met Ewoud Butter een vervolgonderzoek te doen. Hierin kijken ze specifiek naar het gebruik van foto’s van gesluierde vrouwen in drie landelijke kranten: de Telegraaf, de Volkskrant en NRC. Op 31 oktober jl. presenteerde Cigdem Yuksel de resultaten van dit onderzoek tijdens het programma: De Macht van Beeld .
Vanavond vervolgen we het gesprek door te kijken naar inspirerende voorbeelden en vooruitstrevende initiatieven. In de laatste sessie (februari 2023) zal er praktisch gekeken worden naar een oplossing, een werkwijze, een afspraak, een verbond om hier gezamenlijk, redacties, beeldbanken, makers en publiek, verandering in te gaan brengen.