Hoe verplaatsen wij ons over tien, vijftien, twintig jaar? Welke technologieën en innovaties zullen ons dan ten dienste staan? En als we opwarming en CO2-uitstoot willen minimaliseren, hoe zouden onze vervoerswensen dan het best vervuld kunnen worden? In de Tegenlicht aflevering nemen toekomstdenkers Maarten Steinbuch en Carlo van de Weijer verschillende mobiliteits-innovaties onder de loep. Tijdens de Meet Up gaan we in gesprek met filmmakers en overige gasten over de weg naar duurzame en toekomstbestendige mobiliteit.

Dit programma is enkel fysiek te bezoeken in onze zaal. Het programma is wel later online terug te kijken via dezwijger.nl/terugkijken of via ons YouTube-kanaal.

De VPRO Tegenlicht documentaire “Mobiliteit van morgen” wordt op maandag 20 juni om 22:15u uitgezonden op NPO2.

Wat gaan we doen?

We starten de avond met een gesprek met twee van de makers van de aflevering over het maakproces en hun opvatting over de toekomst van de mobiliteit:

  • William de Bruijn en Daan Kuys werken bij VPRO Tegenlicht, en hebben beiden meegewerkt aan de research van de aflevering ‘Mobiliteit van morgen’.*

Vervolgens gaan we in gesprek over twee aspecten die de toekomst van de mobiliteit raken en vormen. Aan de ene kant de technologische innovaties: waar moeten we wel/niet in investeren en waarom? Aan de andere kant het duurzaamheidsvraagstuk en de rol van de gebruiker: waar raken duurzaamheid en technologie elkaar, en wat is er nodig zodat mensen andere keuzes maken in hoe ze zich voortbewegen? We gaan in gesprek over de weg naar die toekomstbestendige, duurzame toekomst met:

  • Eva Dijkema is Green Innovator bij ProRail binnen de afdeling Innovatie en Technologische Vernieuwing. Daarnaast is zij betrokken bij de strategie naar klimaatneutrale en circulaire rijksinfrastructuurprojecten, en draagt daarmee bij aan duurzame innovaties op het gebied van infrastructuur en mobiliteit.
  • Wijnand Veeneman is professor aan de TU Delft, bij de faculteit ‘Technology, Policy and Management’. Hij doet o.a. onderzoek naar de complexiteit van infrastructuur sectoren, voornamelijk het openbaar vervoer. Daarnaast is hij Scientific Director bij NGinfra, ook wel “Next Generation Infrastructures”, waar onderzoek wordt gedaan naar de beste oplossingen voor de infrastructuur van de toekomst.
  • Debbie Dekkers is programmamanager bij het innovatieteam van het CTO-office van de gemeente Amsterdam. Zij houdt zich bezig met Smart Mobility, en richt zich daarbinnen op Mobility as a Service, mobiliteithubs, trendanalyse en anticipeert op nieuwe mobiliteitsconcepten.
  • Loes Kreemers is als gedragswetenschapper aangesloten bij het lectoraat Psychologie voor een Duurzame Stad aan de HvA. Zij onderzoekt welke gedragsveranderingen er bij mensen nodig zijn om de transitie naar een duurzame samenleving mogelijk te maken. Zo kan zij het perspectief van de gebruiker in gedrag rondom mobiliteit goed duiden.

*Filmmaker Rob van Hattum kan door omstandigheden helaas niet aanwezig zijn bij de Meet Up.

ProgrammareeksTegenlicht Meet Up

In de week na de uitzending van de Tegenlicht documentaire, zetten we -aan de hand van filmfragmenten - het gesprek voort, samen met de filmmaker, relevante gasten en het publiek.