Sunny Bergman heeft haar grootvader nooit gekend: haar vader Richard is verwekt in Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog door een man die actief deelnam aan de Jodenvervolging en niets van zijn zoon wilde weten. Nu haar vader op de leeftijd is gekomen dat hij mantelzorg nodig heeft is het voor Sunny tijd om het duistere verleden van haar grootvader te onderzoeken. In haar boek onderzoekt Sunny Bergman haar pijnlijke verleden en de invloed van intergenerationeel trauma op haar relaties en het ouderschap. Tijdens deze avond gaat Sunny in gesprek over intergenerationeel trauma met gasten die vanuit verschillend perspectief hierna kijken; vanuit psychologische, wetenschappelijke én spirituele context. Welk effect hebben pijnlijke geschiedenissen en de trauma’s van voorouders op het heden?

 

 

Bij zonsondergang tijdens het programma zorgen wij ervoor dat er dadels en druiven liggen in de zaal om het vasten te breken. Verder is er de mogelijkheid om een iftar te reserveren. Mail naar [email protected]. Je kan dan de iftar om 19.30 uur in het cafe afrekenen en tot 21.30 uur ophalen in het cafe, vlak na het programma.

 

Over de sprekers

Marian Markelo is Nederlands bekendste wintipriesteres. Winti is een Surinaamse spirituele levensvisie die lijkt op candomblé, maar ook op voodoo uit Haïti en santeria uit Cuba. Markelo noemt winti “een filosofische en religieuze uiting uit Suriname die is ontstaan ten tijde van de slavernij.” Jaarlijks op Keti Koti verricht zij het plengoffer in Oosterpark om de afschaffing van de slavernij in Suriname en Caribisch Nederland te herdenken.

Maurits de Bruijn is schrijver en heeft het boek ‘Ook mijn Holocaust: een reisverslag van 6 dagen en 35 jaar’ uitgebracht, waarin hij onderzoekt hoe intergenerationeel traumaoverdracht zijn leven beïnvloed.

Bart Rutten is hoogleraar psychiatrie & Neuropsychologie aan de Maastricht University. Zijn onderzoek richt zich o.a. op epigenetica, het gebied dat zich focust op het effect van omgevingspatronen op de genen.

Glenn Helberg is psychiater, wiens praktijk transgenerationeel werkt door het leven van ouders en grootouders mee te nemen in de analyse.

 

Dit programma is ontwikkeld door
Emma Vogel
Programmamaker Sociale Stad
De moderator van dit programma is
Ama van Dantzig
Co Founder Dr. Monk | Moderator