27 januari, Holocaust Remembrance Day, de dag waarop we één van de meest afschuwelijke episodes uit onze geschiedenis herdenken. De dag waarop we stilstaan bij de moord op zes miljoen Joden en de poging tot de totale vernietiging van het Joodse leven in Europa door de nazi’s. We staan stil bij de weerzinwekkende cijfers en de persoonlijke verhalen die de doden tot leven wekken en het bestaan van de overlevenden erkennen.

Eén zo’n verhaal is het verhaal van Annie en Hans die op 28 januari 1943 in Westerbork trouwden, 36 dagen voordat ze in Sobibor worden vermoord. Het is het verhaal van de oudtante van fotografe Saskia Aukema, die een boek wijdde aan de huwelijken die werden gesloten in Kamp Westerbork. Met rijk archiefmateriaal ontstaat een levendig beeld van de trouwerijen, die in het kamp ook dienden als façade voor het duistere dat het naziregime liever verborgen hield. Op 27 januari 2022, de dag vóór Annie en Hans’ trouwdag, presenteren we Saskia’s boek Tot de dood ons scheidt, om hun verhalen te beleven en te herinneren.

Door de huidige Corona-maatregelen is dit programma gratis & online te bekijken via onze LIVECAST. Reserveer snel om toegang te krijgen tot de live uitzending van dit programma.
Dit programma is ontwikkeld door
Onno