Tijdens deze webinar biedt de GGD gratis workshops aan rondom het thema: seksueel geweld. Doelgroep is iedereen die in zijn werk slachtoffers van seksueel geweld kan tegenkomen en een ieder die persoonlijke affiniteit met het onderwerp heeft.

Dit programma is enkel fysiek te bezoeken in onze zaal. Het programma is wel later online terug te kijken via dezwijger.nl/terugkijken of via ons YouTube-kanaal.

Workshop 1: Bystander Intervention

Spreker: Lot Schuringa is trainer en project manager bij Fairspace. Fairspace is een organisatie die strijdt voor een samenleving waarin iedereen, ongeacht wie je bent of hoe je eruit ziet, zich veilig voelt in openbare ruimtes. Dit jaar heeft Fairspace Stand Up gelanceerd, om mensen te trainen in het herkennen van straatintimidatie en omstanderinterventie en zo een cultuurverandering op straat tot stand te brengen. In de training van Stand Up leren deelnemers vijf praktische en veilige manieren om in te grijpen als ze straatintimidatie zien gebeuren. De zogeheten ‘5D’s methode’ wordt hierbij toegepast: Direct, Distract, Delegate, Delay en Document.

Workshop 2: Jongens en mannen als deel van de oplossing

Spreker: Jens van Tricht, directeur van Emancipator, voor mannen en emancipatie, initiatiefnemer van de Alliantie Mannenemancipatie Amsterdam en auteur van het boek ‘Waarom feminisme goed is voor mannen’

Veruit de meeste plegers van (seksueel) geweld zijn jongens en mannen. Maar veruit de meeste jongens en mannen plegen geen (seksueel) geweld. Hoe kunnen we jongens en mannen deel van de oplossing maken? Hoe kunnen we hen uitnodigen om met elkaar in gesprek te gaan? Wat voor jongens en mannen willen zij eigenlijk zijn? En wat voor jongens en mannen willen wij eigenlijk zien in de wereld? Welke rol kunnen Amsterdamse sleutelpersonen, professionals en organisaties hierin spelen?

Workshop #3: Online shaming en sexting

The Phoenix Sisters is opgericht door Hajar Akrari & Sara Dekker. Als ervaringsdeskundigen liepen zij tijdens hun verwerkingsproces tegen allerlei problemen op waarbij zij geen hulp konden vinden dat aan hun behoefte voldeed. Zij besloten dat dit anders kon en moest en richtten samen The Phoenix Sisters op.

Zij gaan de online en offline gevolgen van online shaming en sexting bespreken. The Phoenix Sisters benadrukken dat online shaming een verlengde is van wat er offline al gebeurt. Hoe wordt je weerbaarder tegen deze vorm van geweld en wat kunnen wij met zijn alle doen aan het verminderen van shaming in het algemeen?

In samenwerking met