De MRA (Metropoolregio Amsterdam) staat op een tweesprong: de regio staat economisch in bloei, terwijl de andere aspecten van welvaart zoals wonen, bestaanszekerheid, zorg en duurzaamheid achterblijven. Dit blijkt uit onderzoek van de Rabobank. Het is tijd om een nieuwe weg in te slaan, waarin welzijn in plaats van economische groei centraal staat. In de programmareeks ‘Brede Welvaart’ onderzoeken we met bedrijven, overheid, kennisinstellingen, maatschappelijke organisaties en bewoners uit de MRA hoe we dit doen. In deze aftrap van de programmareeks duiden we het begrip brede welvaart, hoe de MRA ervoor staat, wat er al gebeurt in de regio op dit gebied en welke stappen er nu nodig zijn om welzijn in plaats van economische groei centraal te stellen.
Wat gaan we doen?
Vanavond trappen we de programmareeks af met het hoofd van RaboResearch Otto Raspe. Hij presenteert kort het onderzoeksrapport ‘De Metropoolregio Amsterdam staat op tweesprong’, dat de Rabobank onlangs uitbracht. Daarna gaat hij in gesprek met Nicky Pouw, associate professor in Economics of Wellbeing en auteur van onder andere het boek Welzijnseconomie, om het begrip ‘brede welvaart’ meer duiding te geven.
Uit het rapport van de Rabobank blijkt dat de MRA voor zeven grote opgaven staat als het gaat om het nastreven van brede welvaart. In twee panelgesprekken, bestaande uit onder andere Najah Aouaki (econoom, strateeg en conceptontwikkelaar), Henk Markerink (voorzitter VNO-NCW metropool Amsterdam), Rosan Kocken (gedeputeerde van de provincie Noord-Holland) en Jerry Afriyie (vredesschrijver en mensenrechtenactivist) gaan we verder in op deze opgaven. Hoe kijken de panelleden hier tegenaan? Hoe moeten we brede welvaart aanvliegen? En hoe kunnen we zorgen dat iedereen in de MRA zich erin kan vinden?
Kunstenaar en onderzoeker Arne Hendriks zal de avond van een kunstzinnig intermezzo voorzien, om panelleden en het publiek aan het denken te zetten. Hij maakte onder andere werk over onze eeuwige hang naar (economische) groei en het verkleinen van de menselijke soort om deze beter op de aarde te laten passen.
Wil je meedenken en praten over brede welvaart in de MRA, meld je dan gratis aan voor dit programma!
Over de sprekers:
Najah Aouaki is zelfstandig econonoom, stedelijk strateeg en ze zet zich in voor een creatieve en inclusieve stad. Dit doet Aouaki door het ontwikkelen van strategieën voor concepten en innovatieve projecten die zich richten op het uitdagen van de huidige economische paradigma en de manier waarop we onze toekomst voorstellen. Als onderdeel van De 99 van Amsterdam werkt ze vanuit het concept Community Wealth Building samen met groepen in Osdorp, de Banne en Venserpolder aan een visie op gedemocratiseerde wijkeconomie.
Otto Raspe is hoofd van RaboResearch Regio’s, Duurzaamheid en Ondernemerschap. Hij heeft al meer dan twintig jaar ervaring als onderzoeker naar sectorale, regionale en stedelijke ontwikkelingen, de impact van ruimtelijke investeringen en economische benchmarks in een breed welvaartsperspectief. Voor zijn huidige functie werkte Raspe bij het Planbureau voor de Leefomgeving en TNO.
Jerry Notenboom is als directeur van coöperatieve Rabobank Haarlem-IJmond verantwoordelijk dat de leden en klanten uit deze regio centraal blijven staan. Jerry is al sinds 2009 in wisselend dienstverband bij voor de Rabobank. In de Metropoolregio Amsterdam lopen Haarlem, Amsterdam en Almere voorop als het gaat om het omarmen van Brede Welvaart. Als directeur van Rabobank Haarlem-IJmond houdt hij hier zich dus als vanzelfsprekend mee bezig.
Nicky Pouw is associate professor Economomics of Wellbeing aan de Universiteit van Amsterdam. Ze schreef onder andere Introduction to Gender and Wellbeing in Microeconomics (2017) en recentelijk het boek Welzijnseconomie (2020). Nicky pleit ervoor om economie (weer) meer als sociale wetenschap te beschouwen, die rekening houdt met de mens, de omgeving en de interactie tussen mensen. Pouw onderzoekt het gebruik van een Welzijnseconomie Matrix (WEM). In plaats van een grafiek werkt de WEM met een dashboard met indicatoren voor sociale gelijkheid, natuurbehoud en materieel welbevinden – die kunnen afwisselend aan en uit worden gezet.
Henk Markerink is sinds een anderhalf jaar voorzitter van VNO-NCW Metropoolregio Amsterdam. Voordat hij deze functie betrad was hij ruim 25 jaar werkzaam als algemeen directeur van de Johan-Cruijff ArenA. Hij heeft een uitgebreid netwerk in de metropoolregio en veel kennis en ervaring met de onderwerpen die hoog op de VNO-NCW-agenda staan, zoals werkgelegenheid, bereikbaarheid, duurzaamheid en inclusiviteit; onderwerpen die bij het omarmen van brede welvaart ook van belang zijn.
Rosan Kocken is gedeputeerde van de provincie Noord-Holland voor Financiën, Circulaire economie, Zeehavens, Sport, Cultuur en erfgoed. Sinds 2015 is zij als Statenlid van GroenLinks actief in de Noord-Hollandse provinciale politiek. Rosan Kocken gelooft dat de wereld, duurzamer, gezonder en inclusiever kan. Met haar werk bij de provincie wil ze daar aan bijdragen.
Jerry Afriyie is dichter en mensenrechtenactivist en zet zich voornamelijk in tegen racisme en discriminatie en voor een gezamenlijke toekomst.. Hij is medeoprichter van de stichtingen Nederland wordt Beter en Soul Rebel Movement. Daarnaast is Jerry mede-initiatiefnemer van de actiegroep Kick Out Zwarte Piet, de Nationale Dag van Empathie op 3 mei en het Zwart Manifest. Met Nederland Wordt Beter geeft hij het hele jaar door gastlessen en gaat hij in gesprek met verschillende groepen, organisaties en instellingen in het hele land over racisme en de gezamenlijke toekomst.
Arne Hendriks is kunstenaar, onderzoeker en curator. Naar eigen zeggen is Arne een maker die bewust de grenzen verkent van specifieke culturele waarden die onze relatie met de planeet bepalen. In een van zijn recente kunstprojecten, Growth, onderzoekt Hendriks onze obsessie met oneindige groei. Hij deed eerder artistiek onderzoek als artist in residence bij Hubrecht Institute, de Rabobank en Wageningen University.
Programmareeks Brede Welvaart
Save the date. In de afleveringen die volgen, gaan we thematisch aan de slag. Meer informatie volgt.
#2 – 31 okt | 20u | over wonen
#3 – 28 nov | 20u | over energie
En meer programma’s in 2023.
Zeven opgaven voor een toekomstbestendige Metropoolregio Amsterdam.
Brede welvaart is een relatief nieuw beleidsterrein. Decennia lang was het Bruto Nationaal Product de maatstaf om economische groei en vooruitgang te meten. Er is inmiddels brede politieke consensus dat dit een nauwe benadering is van welvaart, sinds 2018 meet het CBS daarom ook de Brede Welvaart van Nederland.
De Monitor Brede Welvaart, die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) deze week andermaal publiceerde, blijft een even intrigerend als lastig vast te pakken ding. Het doel ervan is nobel, het werk eraan staat aan dat van monniken gelijk en de uitkomsten zijn zowel interessant als lastig te begrijpen. Soms werken ze zelfs op de lachspieren.
Van een economie die mens en planeet uitput naar een economie met welzijn voor mensen en milieu: dat vraagt om andere manieren van meten. De huidige manier met het bruto binnenlands product is verhullend. Een beter instrument is een welzijnsindex.
Met deze Agenda NL 2030 ‘Ondernemen voor brede welvaart’ willen we aangeven hoe wij denken
dat ons land de uitdagingen aankan, en hogere brede welvaart kan bereiken. Hiervoor hebben
wij afgelopen jaar onze oren goed te luisteren gelegd bij onze achterbannen, wetenschappers,
politici, gewone burgers en vertegenwoordigers van ngo’s.
Amsterdammers profiteren zelf niet van de economische welvaart in de stad. Terwijl de economie jaar op jaar groeit, blijft de brede welvaart sterk achter. Daarom moet niet langer economische groei het streven zijn, stelt Rabobank Amsterdam na onderzoek, maar het welzijn van inwoners en bedrijfsleven.