Nadat de koloniale politiek (grotendeels) is afgeschaft liet deze door de eeuwenlange bezetting, onder andere culturele en mentale sporen achter. Bij zowel de (witte) Europese volkeren en de volkeren die zijn gekoloniseerd. In veel discussies ligt de nadruk op het werk dat witte mensen en instellingen moeten verrichten om te dekoloniseren, maar ook bij diverse diaspora’s uit voormalige Nederlandse koloniën zijn koloniale gedachtegoeden en mentaliteiten overgenomen. Hoe kunnen we deze mentale en koloniale erfgoeden herkennen en dekoloniseren? En waarom is het belangrijk deze te dekoloniseren? En hoe doe je dat? We zullen naar deze vragen kijken vanuit diverse diaspora gemeenschappen met hun wortels in voormalig Nederlandse koloniën in het Caribisch gebied.

Dit programma is zowel fysiek als live online te volgen. Kies bij jouw reservering tussen een fysieke plek in de zaal of een online livecast reservering.
DossierInclusieve Stad
Inclusief
ProgrammareeksEmancipating History

Momenteel nemen anti-racisme, dekoloniale en feministische geluiden toe. Maar hoe kunnen we de problemen en uitdagingen van vandaag begrijpen zonder de geschiedenis te kennen en te emanciperen? In de reeks 'Emancipating History' maken we ruimte voor kritische, onderbelichte en vaak verzwegen geschiedenissen. De reeks onderzoekt deze verhalen samen met diverse communities, activisten, initiatieven, onderzoekers en organisaties. Ons doel is om zo tot solidariteit, verbindingen en beter historisch begrip van hedendaagse vormen van ongelijkheid, uitsluiting en neo-kolonialisme te komen.