Nadat de koloniale politiek is afgeschaft liet deze door de eeuwenlange bezetting, onder andere culturele en mentale sporen achter. Bij zowel de (witte) Europese volkeren en de volkeren die zijn gekoloniseerd. In veel discussies ligt de nadruk op het werk dat witte mensen en instellingen moeten verrichten om te dekoloniseren, maar ook bij diverse diaspora’s uit voormalige Nederlandse koloniën zijn koloniale gedachtegoeden en mentaliteiten overgenomen. Hoe kunnen we deze mentale en koloniale erfgoeden herkennen? En waarom is het belangrijk deze te dekoloniseren? En hoe doe je dat? We zullen naar deze vragen kijken vanuit diverse diaspora gemeenschappen met hun wortels in voormalig Nederlandse koloniën in de Oost.

Dit programma is enkel fysiek te bezoeken in onze zaal. Het programma is wel later online terug te kijken via dezwijger.nl/terugkijken of via ons YouTube-kanaal.

Mentale kolonisatie
Het kolonialisme ging niet alleen om de exploitatie van land, grondstoffen en fysieke uitbuiting van tot slaafgemaakten en/of lokale en Inheemse bevolkingen. Vanuit de raciale superioriteit’s ideologie van het westen en zogeheten ‘beschaving’s missies’ was o.a. het expliciete doel om gekoloniseerde bevolkingen westerse taal, cultuur en religie op te leggen. Hierbij werden andere volkeren stelselmatig als primitief en barbaars afgeschilderd en ondergeschikt gemaakt. De erfenis hiervan is dat het zelfbeeld, de eigen identiteit en cultureel erfgoed is aangetast. Daarnaast heeft kolonialisme middels verdeel- en heers strategieën, apartheid en klassenmaatschappijen ook koloniale identiteiten gecreëerd met negatieve stereotype beelden over groepen.

Achtergrond sprekers

Sam Pormes: zoon van een Molukse marine man. Geboren in het marine woonoord Medemblik. Doorliep de lagere school in Den Helder. Voortgezet onderwijs en HBO+ in Amsterdam. Medeoprichter van de Moluks Progressieve Beweging. Oud-raadslid in Assen en Oud- Eerste Kamerlid voor GroenLinks. Voorts voorzitter van de Indonesische diaspora organisatie Maluku & Maluku Utara.

Asri Prasadani: is een onderwijsprofessional en begeleider rondom identiteit en levensbeschouwing uit Amsterdam. Geboren en getogen in Nederland, maar ook opgegroeid met de Indonesische cultuur van haar ouders. Ze zet zich graag in om het Indonesische perspectief te laten horen, haar kritiek ten opzichte van Nederland, maar ook van Indonesië.

Christa Noëlla: oprichter Revolutionair Verbond en Secretaris Comité Nederlandse Ereschulden/Stichting K.U.K.B een organisatie die rechtszaken voert tegen de Nederlandse overheid voor mensenrechtenschendingen in Indonesië en dekolonisatie. Christa heeft zelf Javaanse roots vanuit Suriname.

Benjamin Caton: is initiatiefnemer en organisator van de eerste dekoloniale Indië herdenking in Amsterdam en kleinzoon van drie Indische (Indonesisch-Europese) grootouders. Heeft Bèta-gamma en Filosofie gestudeerd. Momenteel co-oprichter van non-profit wooncoöperatie De Torteltuin, voorzitter bij afdelingsbestuur A’dam Centrum voor GroenLinks, captain bij de Woondiversiteit en oprichter van jongeren kunsten platform THEPACK. Ziet het als een noodzaak dat verschillen samenleven.

DossierInclusieve Stad
Inclusief
Dit programma is ontwikkeld door
Max de Ploeg
Programmamaker Inclusieve Stad en Projectleider Week Tegen Racisme
ProgrammareeksEmancipating History

Momenteel nemen anti-racisme, dekoloniale en feministische geluiden toe. Maar hoe kunnen we de problemen en uitdagingen van vandaag begrijpen zonder de geschiedenis te kennen en te emanciperen? In de reeks 'Emancipating History' maken we ruimte voor kritische, onderbelichte en vaak verzwegen geschiedenissen. De reeks onderzoekt deze verhalen samen met diverse communities, activisten, initiatieven, onderzoekers en organisaties. Ons doel is om zo tot solidariteit, verbindingen en beter historisch begrip van hedendaagse vormen van ongelijkheid, uitsluiting en neo-kolonialisme te komen.