Het is niet de eerste keer dat we te maken hebben met een infectieziekte die van dieren op mensen is overgegaan. Na onder andere de Mexicaanse griep en Q-koorts, hebben we nu te maken met COVID-19. Internationaal worden maatregelen genomen om deze coronacrisis te bestrijden, maar wat doen we aan de oorzaak van deze pandemie? Door een groeiende bevolking, culturele tradities en ons consumptiepatroon stijgt de vraag naar dierlijke producten. Wat voor risico’s kunnen onze omgang met dier en natuur met zich meebrengen? En op welke manier kunnen we onze omgang met dieren veranderen?
Willen we een volgende epidemie voorkomen, dan zullen we de omgang met dieren drastisch moeten veranderen >>
Experts waarschuwen voor het toenemende risico op zoönosen, infectieziekten die worden overgebracht van dier op mens >
Overheden wereldwijd nemen drastische maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, maar stoppen met dieren eten wordt nauwelijks genoemd >
Wetenschappers: ‘Als wij het in de evolutie voor het zeggen hadden, hadden we absoluut ook het virus uitgevonden.’ >
'We leven een beetje boven onze stand, voelen ons ongenaakbaar en denken dat alles voor ons is gemaakt’ - Dirk Draulans