Investico deed maandenlang onderzoek naar de vraag of er sprake is van klassenjustitie in Nederland. Voor wie werkt onze rechtsstaat, en voor wie niet?
Uit het onderzoek blijkt: voor hetzelfde misdrijf kom je er als niet- of praktisch opgeleide verdachte met een migratieachtergrond in het strafrecht slechter vanaf dan theoretisch opgeleiden zonder migratieachtergrond. Het OM gaat vaker over tot vervolging, de rechter verklaart je vaker schuldig en stuurt je vaker naar de gevangenis. Klassenjustitie werd op deze manier niet eerder onderzocht.
Investico analyseerde samen met NOSop3 en mede voor De Groene Amsterdammer op basis van nieuwe data van het CBS hoe groot de verschillen in straftoemeting zijn tussen verdachten met een hoge en een lage sociale status. Daaruit blijkt: ben je een niet- of praktisch opgeleide verdachte en heb je daarnaast ook een migratieachtergrond dan is de kans dat je in de gevangenis belandt één op vier. Word je verdacht van een misdrijf en ben je theoretisch opgeleid en heb je geen migratieachtergrond, dan is de kans dat je in de cel belandt één op twaalf.
Wat vertellen deze cijfers ons (niet)? Hoe moeten we hiermee omgaan, en hoe kunnen we er voor zorgen dat de rechtsstaat eerlijk voor iedereen werkt? We gaan deze avond in gesprek met rechters, advocaten, betrokkenen en de onderzoekers.
Met in dit programma
Anouk Kootstra
Onderzoeksjournalist bij Investico en docent aan de Universiteit van Amsterdam
Belia Heilbron
Onderzoeksjournalist Investico
Romy van der Burgh
Onderzoeksjournalist Investico
Krit Zeegers
Strafrechtadvocaat bij Prakken d'Oliveira
Salwa van der Gaag
Journalist en presentator bij NOS op 3
Ayse Çimen
Strafrechtadvocaat
Jair Schalkwijk
Projectleider Controle Alt Delete
Jacco Janssen
Strafrechter
Henk Naves
Bestuurslid Raad voor de rechtspraak