Global Trends

Jong en je wilt wat

Hoe krijg je politieke invloed in het Nederland van vandaag?
woensdag 16 sep, 16.00
wo 16 sep, 16.00
Online via LIVECAST

Premier Rutte was nog nooit zoveel op televisie, de politieke memes vliegen je om de oren en als scholier ga je op bezoek bij Het Binnenhof. Toch valt er iets op aan het beeld van ‘de politiek’ dat ons wordt voorgeschoteld: we zien in de meeste media vooral (witte) mannen van boven de veertig. Vandaag laten we zien dat er een hele wereld aan politiek actieve jonge meiden en vrouwen bestaat die niet in dit standaard plaatje passen. Wat betekent politieke activiteit eigenlijk? En kan je ook invloed hebben als je onder de dertig, of misschien zelfs onder de achttien bent? Dit alles en meer bespreken we onder leiding van Charisa Chotoe.

Veel jonge mensen zijn maatschappelijk betrokken. Er wordt de straat op gegaan tegen racisme en voor beter klimaatbeleid, muziek gemaakt over ongelijkheid en veel jongeren bemoeien zich op school of werk met wat er beter kan. Dé plek om dingen te veranderen, is de politiek. En ook als jij je niet bemoeit met politiek, bemoeit de politiek zich wel met jou. Dit programma geeft een podium aan jonge mensen van allerlei verschillende achtergronden, die zich op hun eigen manier inzetten. Voor bijvoorbeeld beter onderwijs, duurzaamheid, veiligheid op straat voor iedereen en het tegengaan van discriminatie en racisme. Zij doen dit in de media, in hun muziek, door eigen platforms op te zetten of door jongerenvertegenwoordiger te zijn.

Over de sprekers

Veronika Vygon startte, samen met Lakiesha Tol en Sohna Sumbunu, een petitie om meer aandacht in het onderwijs te genereren voor Nederland’s koloniale verleden. Ze haalden zoveel handtekeningen dat het in de Tweede Kamer is behandeld en is toegekend. Instagram: zetjein.

Titia Hoogendoorn is actrice – je kent haar van Spangas en Vakkenvullers – en maker van de podcast Polititia. In oktober komt haar boek ‘Waarom je niet zomaar moet stemmen waar je ouders op stemmen’ uit. Instagram: titiahoogendoorn.

GYA is een artiest die zich inzet om de Aziatische cultuur te verbinden met muziek en girlpower. Vorig jaar heeft ze meegedaan aan FunX Talent. Dit jaar is haar allereerste single “CHINEES” uitgekomen, een statement voor de Chinese cultuur. Instagram: gyaici.

Sabria Zaid is vice-voorzitter van Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs (JOB). Ze volgt de opleiding doktersassistente op het ROC Midden Nederland in Utrecht. Dit jaar wil Sabria zich inzetten voor kansengelijkheid binnen het mbo en daarbij diverse maatschappelijke problemen aanpakken. Instagram: zsabriaa.

Hajar Yagkoubi werd op haar 18e gekozen als jongerenvertegenwoordiger voor de Verenigde Naties. Dat betekent dat zij namens Nederlandse jongeren twee jaar lang de VN mocht adviseren op het gebied van mensenrechten en vrede & veiligheid. Instagram: hajaryagkoubi.

Foto van Titia Hoogendoorn door John Voermans.

woensdag 16 sep, 16.00
Online via LIVECAST