In de nieuwe programmareeks ‘Amsterdamse Iconen’ ontvangen we elke editie een bijzondere Amsterdammer waarmee we in gesprek gaan over diens werk, leven en band met de stad. Dit keer met DJ en producer Isis van der Wel. Haar eerste houseplaat kocht ze in 1987 en als tiener draaide ze al in de legendarische club RoXy. Ze was de eerste vrouwelijke Nederlandse house dj die (inter)nationaal doorbrak. Dit jaar rondde ze haar 30-jarig jubileum af als DJ. Ze organiseerde talloze evenementen, is oprichter van een artiestenbureau en platenlabel, kunstenaar, curator, coach en consultant. Op dit moment is ze bestuurslid van de Amsterdamse Kunstraad en van 2010 tot 2012 nachtburgemeester van Amsterdam geweest waarmee ze de 24-uursvergunningen realiseerde. Sinds die tijd is Isis op allerlei manieren betrokken bij de stad en de nacht om flexibiliteit, creativiteit en spontaniteit te behouden. Op 10 november gaan we in gesprek met deze kleurrijke Amsterdammer.

Dit programma is enkel fysiek te bezoeken in onze zaal. Het programma is wel later online terug te kijken via dezwijger.nl/terugkijken of via ons YouTube-kanaal.

Over Isis van der Wel

Isis is geboren in Amsterdam in 1975 en groeide op buiten de stad. Op jonge leeftijd raakte Isis verknocht aan elektronische muziek en nachtcultuur, ze besloot haar opleiding te stoppen om fulltime DJ te worden. Deze vrouwelijke pionier in de house scene draaide als tiener al in bekende clubs in Nederland en tourde later de hele wereld over. Muzikaal is Isis moeilijk te vangen, van klassiekers tot nieuwe experimentele geluiden en van 90’s rave tot hypnotiserende psy-tech. Naast haar werk als DJ zet Isis zich al jaren in voor de culturele sector. Als nachtburgemeester van en in de Kunstraad voor de stad Amsterdam, maar ook als evenementen organisator, platenbaas, labelmanager en producer. Als nachtburgemeester van Amsterdam (2010-2012) maakte ze zich hard voor 24-uursvergunningen en het behoud van flexibiliteit, creativiteit en spontaniteit. Ook nadat ze die titel weer moest overdragen is ze doorgegaan met de verdediging van cultuur en muziek in de stad, onder andere als lid van het Creatieve Expertteam van de gemeente Amsterdam. In 2019 werd ze bestuurslid van de Amsterdamse Kunstraad en is ze voorzitter van de Commissie Muziek(theater). Isis zit nooit stil, dus werd in 2020 ook commissielid van CAWA (Commissie voor Ateliers en (Woon)Werkpanden Amsterdam) het adviesorgaan van het college van B & W voor het broedplaatsenbeleid in de stad. Sinds 2022 is Isis voorzitter van deze commissie. Een muzikale duizendpoot met een open blik op kunst, onze samenleving en het leven.

ProgrammareeksAmsterdamse Iconen

Twee keer per maand gaan we op vrijdagavond een uur lang in gesprek met een iconische Amsterdammer.