De zee is een ongrijpbare en uitgestrekte kosmos die ons leven op talloze manieren beïnvloedt. Toch hebben wij mensen wel degelijk invloed op het leven in zee. We boren er naar gas, lozen afval en strooien met windmolenparken. Het voortdurend beheersen van land en zee zit in de Nederlandse genen. We doen wat ons goeddunkt zonder de zee of het land ooit iets te vragen of te bedanken. Die bazige houding ten opzichte van de natuur heeft Arita Baaijens altijd verbaasd. Op haar reizen ervaarde ze dat in andere culturen de stem van bossen, bergen en rivieren wel serieus wordt genomen. Waarom in Nederland dan niet? Kunnen wij mensen een nieuwe relatie aangaan met de zee?
Over het programma
In dit programma leren we de zee kennen met al onze zintuigen. Luisteren, proeven, praten en ervaren. Met ontwerpers, onderzoekers, bestuurders en bezoekers verbeelden we een toekomst waarin de levende zee als gesprekspartner meepraat over haar toekomst. Stel dat we de zee voortaan raadplegen: Hoe zouden we luisteren naar de zee? Hoe zou beleid er dan uitzien? En welke (economische) beslissingen zouden we (niet) nemen?
‘’Nederland is gevormd door de zee. Hoog tijd dat we niet meer over maar mét de zee gaan praten’’
© Trailer – Het gezicht van de zee
Deze documentaire volgt Baaijens in haar zoektocht naar de aard van de zee.
“Dit is geen New Age, maar een stap terug naar normaal.”
Luister naar de stem van de zee. Stel je voor dat de Noordzee antwoord geeft op vragen – welk verhaal zou ze ons vertellen?