Twee jaar geleden werd de wereld verrast door een pandemie die wild om zich heen sloeg. Door vaccinaties lijkt dat we het coronavirus onder controle hebben gekregen. Hierdoor kan het succes van antibiotica, vaccins en antivirale middelen de indruk wekken dat de dood aan infectieziekten achter ons ligt. Er zullen echter nieuwe virussen komen waarop de wetenschap niet meteen een antwoord heeft. Hoe moeten we ons daarop voorbereiden, en wat betekent dat voor de inrichting van de maatschappij en voor de volksgezondheid? Kijken we anders aan tegen het sterven, gelet op de vergrijzing en het gegeven dat vooral ouderen kwetsbaar zijn voor infectieziekten? Wat is een betekenisvol leven? Op dit urgente thema, dat onvermijdelijk iedereen aangaat, reflecteren viroloog Jaap Goudsmit en filosoof Marli Huijer. Zij schreven respectievelijk Een gezonde toekomst. Vijf lessen van corona en De toekomst van het sterven. Met hen en een aantal gastsprekers vindt er een gesprek plaats onder leiding van Groene-hoofdredacteur Xandra Schutte.

Dit programma is enkel fysiek te bezoeken in onze zaal. Het programma is wel later online terug te kijken via dezwijger.nl/terugkijken of via ons YouTube-kanaal.

Jaap Goudsmit is arts en microbioloog en hoogleraar aan de Harvard T. H. Chan School of Public Health. Daarnaast is hij eredoctor aan de Vrije Universiteit en heeft hij meer dan twintig jaar ervaring als wetenschapper met het maken van vaccins en antivirale antistoftherapie. Hiervan deed hij verslag in de boeken Vrijend virus (1999), De virusinvasie (2003), Dromen van vaccins (2009) en Vrij van corona (2021) en recent Een gezonde toekomst. Vijf lessen van corona.

Marli Huijer is filosoof en medicus en sinds 2018 bijzonder hoogleraar Publieksfilosofie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. In 2015 was ze Denker des Vaderlands. Van haar verscheen onlangs De Toekomst van het sterven

Jan Postma is redacteur van De Groene Amsterdammer en auteur van de essaybundels Vroege werken en Is dit alles?

Marc Van Ranst is wetenschappelijk onderzoeker en hoogleraar Virologie aan de Faculteit Geneeskunde van Katholieke Universiteit Leuven. Daarnaast is hij hoofd van het Laboratorium Klinische en Epidemiologische Virologie. Tijdens de coronacrisis was hij een van de belangrijkste adviseurs van het Belgisch kabinet op het gebied van covid-19. Hij laat veelvuldig van zich horen in de media, om als topwetenschapper tegenwicht te bieden aan desinformatie.

Johan Heilbron is socioloog, hoogleraar aan de universiteit van Uppsala, en emeritus hoogleraar aan het Centre Européen de Sociologie et de Science Politique in Parijs en aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij publiceerde een aantal boeken over de ontwikkelingen in de farmaceutische industrie, o.a.. De zaak Organon. Geneesmiddelen in de greep van bedrijvenpoker.

Dit programma is ontwikkeld door