De mensheid put de planeet uit en roept zo onvoorstelbare onheil over zich af. Het klinkt als de samenvatting van het laatste klimaatrapport, maar tot deze conclusie kwam een team wetenschappers al in 1972. De uitkomsten van hun computermodellen waren onverbiddelijk:

De enige manier om een catastrofe te voorkomen is het stellen van grenzen aan de groei. Het eerste rapport van de Club van Rome sloeg begin jaren zeventig in als een bom. Alleen al in Nederland werden meer dan 250 duizend exemplaren van de pocketeditie verkocht. De alarmerende toekomstscenario’s deden het wereldbeeld van prominente politici kantelen. Voor het eerst stond ‘het milieu’ boven aan de agenda.

Toch is de ecologische crisis de afgelopen jaar alleen maar groter geworden. Hoe kan het dat de adviezen van de Club van Rome in de wind werden geslagen? Waarom zijn er vandaag amper politici die vraagtekens plaatsen bij onze groeizucht? En hoe kunnen we nog binnen de planetaire grenzen blijven? Jaap Tielbeke, journalist bij de Groene Amsterdammer, onderzoekt deze vragen in zijn nieuwe boek, We waren gewaarschuwd. Op deze avond horen we van hem en vele anderen over hun kijk op ‘groen’ en ‘groei’.

Dit programma is zowel fysiek als live online te volgen. Kies bij jouw reservering tussen een fysieke plek in de zaal of een online livecast reservering.

In gesprek met:

  • Jaap Tielbeke, redacteur De Groene Amsterdammer en auteur We waren gewaarschuwd
  • Klaas van Egmond, emiritus hoogleraar milieukunde, oud-directeur Milieu bij het RIVM, oud-kroonlid SER, initiatiefnemer Sustainable Finance Lab.
  • Gaya Herrington, duurzaamheidsonderzoeker die in 2020 een update publiceerde van The Limits to Growth.
  • Rebekka de Wit, schrijver en theatermaker. Publiceerde in 2019 het essay Afhankelijkheidsverklaring
  • Christine Teunissen, Lid van de Tweede Kamer namens de Partij voor de Dieren, Als Kamerlid houdt zij zich onder meer bezig met klimaat, economie, biodiversiteit, vrijhandelsverdragen, ontwikkelingssamenwerking, buitenlandse zaken, Europese zaken, defensie en onderwijs.
  • Raoul Boucke, Lid van de Tweede Kamer namens D66 met in zijn portefeuille klimaat, energie, mijnbouw en versterkingsoperatie Groningen.
  • Joris Thijssen Lid van de Tweede Kamer namens PvdA. Hierbij werkt hij met hart en ziel aan schone lucht, prachtige natuur, een gezond klimaat en een balans tussen de aarde en haar 7,5 miljard bewoners.

En: een paneldiscussie met hedendaagse politici over het spanningsveld tussen ecologie en economie.

Omslag 'We waren gewaarschuwd'.

Omslag ‘We waren gewaarschuwd’.

Dit programma is ontwikkeld door
In samenwerking met
Mediapartner