In een stad als Amsterdam gooien en spoelen we iedere dag heel veel waardevolle nutriënten (voedingsstoffen voor planten en dus ook de landbouw) weg. Menselijke uitwerpselen door de wc of GFT-afval in de prullenbak. Zonde! Deze grote hoop nutriënten kan de stad namelijk weer voeden door als compost te fungeren op (stads)landbouwgronden. Van grond tot mond tot kont tot grond etc. Een werkelijke voedselkringloop kan aan de circulaire ambities van de stad voldoen. Hoe krijgen we dit voor elkaar? Wat is de waarde van plas en poep? Zitten lokale boeren wel op deze stromen te wachten? Wat zijn de knelpunten en hoe kunnen we deze oplossen?

In dit programma kijken we samen naar de documentaire Holy Shit en gaan we in gesprek over het sluiten van kringlopen. Doe jij met ons mee?

Meer informatie

De documentaire Holy Shit onderzoekt het potentieel van menselijke poep en plas. De makers Fides en Yanna volgden het proces van poep tot broodje en gingen langs bij vooraanstaande biologen, ecologen en politici. Ze onderzochten hoe we met onze kringspier de voedselkringloop kunnen sluiten en wat ons hier nog steeds in tegenhoudt. Van taboes tot wet en regelgeving. Alle aspecten van dit complexe maar fascinerende onderwerp komen aan bod en geven genoeg ‘poop for thought’.

© Stichting Rondgang

Fides Lapidaire is Social designer en beeldend kunstenaar. Met haar werk geeft ze een creatieve draai aan het verbeelden van complexe maatschappelijke vraagstukken en thema’s zoals water, circulariteit, inclusiviteit en polarisatie.

Als senior-adviseur circulaire economie bij Gemeente Amsterdam richt Mara van der Kleij zich op voedselverspilling en het verwaarden van organische restromen. Daarnaast is ze verantwoordelijk voor duurzaam evenementenbeleid.

Criminoloog Yanna Hoek maakt zich hard voor klimaatproblemen en spoort sociale veranderingen aan met de overtuiging dat dit tot systeem verandering zorgt. Binnen Stichting Rondgang is Yanna ook actief als de strateeg en verhalenverteller.

Peter Scheer is managing partner bij SEMilla Sanitation. SEMiLLA Sanitation heeft de missie om iedereen van schoon drinkwater te voorzien. Door gebruik te maken van geavanceerde ruimtetechnologie ontwikkelen ze sanitaire oplossingen die van afvalwater schoon drinkwater en mest te produceren.

Arjan van Timmeren heeft een belangrijke rol gespeeld bij de integratie van het begrip duurzame ontwikkeling op het gebied van architectuur, bouwtechniek en stedenbouw in zowel de praktijk als in de wetenschap. Zijn onderzoek richt zich op milieutechnologie, industriële ecologie, duurzame gebiedsontwikkeling en zelfvoorziening. Arjan is betrokken geweest bij het project Cinderella, een project dat urine omzet in waardevolle meststoffen.

Op boerderij Hartstocht wordt een deel van het land gepacht aan de Pieter Heyning en Doina Mani – ecoloog en bodemkundige – die de zelfoogsttuin ‘Tuinen van Hartstocht’ beheren. De zelfoogsttuin werkt volgens het Community Supported Agriculture concept: je deelt mee in de kosten van de tuin. Pieter deelt deze avond hun visie en verhaal.

Henk Geerlings is akkerbouwer in Anna Paulowna. Zijn bedrijf is gespecialiseerd in pootgoed. Henk is ook bestuurslid bij Green Port Noord-Holland Noord en betrokken bij diverse onderzoeken voor een toekomstbestendige agrarische sector.

Koen Maathuis is strategisch adviseur circulaire economie bij Waternet. Voorheen werkte hij als regionaalmanager West-Afrika van Wereld Waternet, een non-profit organisatie die zich inzet voor de mondiale verbetering van duurzame toegang tot schoon, voldoende en veilig water.

In samenwerking met
De moderator van dit programma is
Lotte Sluiter
Programmamaker & Dagvoorzitter
ProgrammareeksDe Maaltijd van Morgen

Nederland is de tweede landbouwexporteur van de wereld. We verbouwen heel veel voedsel op een efficiënte manier. Deze productie op grote schaal zorgt voor het verlies van biodiversiteit, klimaatverandering en vervuiling. We moeten ons voedselsysteem hervormen op een manier dat er voldoende en gezond voedsel voor iedereen is, maar ook op een manier dat natuur en milieu kunnen herstellen. Wat betekent dit voor ons voedselsysteem? In deze programmareeks duiken we in het voedselsysteem en ons voedselpatroon van de toekomst. We nemen een kijkje in de keuken ‘van morgen’ met nieuwe recepten en met de voedselvisie 2050 als uitgangspunt. Deze visie is ontwikkeld door een team van voedseldenkers, onder leiding van Wageningen Universiteit. We behandelen vragen als: hoe creëren we een gezond en duurzaam voedselsysteem? Wie hebben we daarvoor nodig? Wat is nu al mogelijk en welke innovaties zijn nodig? Welke voorbeelden bestaan er op nationale en internationale schaal? Met als belangrijkste vraag: wat eten we morgen?