De klimaatcrisis trekt zich niks aan van landsgrenzen. In de aanloop naar de verkiezingen gaan kandidaat-kamerleden daarom in debat over de internationale inzet en impact van het Nederlands klimaatbeleid. Hoe komen we op een rechtvaardige manier af van fossiele brandstoffen? In hoeverre zou Nederland moeten betalen voor wereldwijde klimaatschade die het heeft helpen veroorzaken? Hoe kan Nederland de internationale impact van de voedselproductie terugdringen? De stellingen worden ingeleid door internationale gasten en Nederlandse jongeren. Reserveer en praat mee!

Dit programma is enkel fysiek te bezoeken in onze zaal. Het programma is wel later online terug te kijken via dezwijger.nl/terugkijken of via ons YouTube-kanaal.

Over de internationale sprekers

Hilda Flavia Nakabuye is een Oegandese klimaat-, gender- en milieurechtenactivist en oprichter van Fridays for Future Uganda – een wereldwijde klimaatbeweging geleid en georganiseerd door en voor jongeren. Ze richt zich op bewustwording en mobilisatie van studenten en jongeren, en strijdt tegen racisme en genderongelijkheid. Ze is betrokken bij de campagne tegen de EACOP-pijplijn en zet zich in voor een duurzame en veerkrachtige wereld.

Tinebeb Berhane is de directeur van ActionAid Ethiopia en interim-directeur van ActionAid Congo. Al meer dan 25 jaar zet ze zich in als mensenrechtenactiviste en feministische leider. Haar werk is gericht op het realiseren van gelijke rechten voor vrouwen, meisjes, jongeren en kwetsbare groepen die disproportioneel worden benadeeld. Ze pleit voor een sterke samenhang tussen klimaatrechtvaardigheid, vredesopbouw, humanitaire hulp en ontwikkeling.

Latifa Seroukh is oprichter en manager van een door vrouwen geleide zonne-energiecoöperatie en zet zich in voor de energietransitie bij het “FAREDEIC Project”. Ze is doctoraatsstudent op het gebied van marine biologie, technologie, ecologie en biodiversiteit aan de Tetouan-universiteit Abdelmalek Essaâdi, Marokko.

ProgrammareeksNederland kiest