Steden groeien steeds harder en verdichten steeds sneller. Vergroening staat hoog op de agenda om steden leefbaar en gezond te houden. Tegelijkertijd verdienen urgente opgaven als het woningtekort, inclusiviteit, de energietransitie en klimaatadaptatie ook aandacht bij gebiedsontwikkeling. In dit programma gaan we het dak op. Hoe kunnen de stedelijke daken ons helpen bij deze opgaven? Kunnen de daken de oplossing bieden voor het vergroten van biodiversiteit? Welke rol kunnen daken spelen bij klimaatadaptatie? Kunnen we daken inzetten als volwaardige openbare ruimte?
Sanne van Manen werkt bij MVDRV. Daar werkt ze als project architect / associate aan grotere binnenstedelijke bouwprojecten. Sanne is ook bekend van het Stadslab Hoogkwartier waar ze samen met Marco Stout initiatieven ontwikkelt om de wijk toekomstbestendig te maken.
Renée Rooijmans is de eerste dakbewoner van ons land en als stadsantropoloog werkt ze aan verschillende plekken in de Rotterdam, onder andere als kwartiermaker van SKAR-locatie STROMING in Hoogvliet.
Jan Henk Tigelaar is de directeur van Rooftop Revolution. Hij is een gepassioneerde voorvechter voor een duurzame samenleving en wil graag positieve impact maken. Onbenutte daken bieden daarvoor een enorme kans volgens hem.
Samen met Toon van de Put kwam Rian Verpalen met het initiatief: Grachten van Smaragd. Dit is een vrijwilligersorganisatie en onafhankelijk informatiepunt van en voor woonbootbewoners.
Cultureel programmeur Alexander van der Meer is een van de initiatiefnemers van ROEF. Een reisend festival waarin Amsterdammers meegenomen worden op grote hoogte om de potentie van de daken in de stad te zien. Alex is ook een van de founders van Programmeursgilde en stond aan de basis van Volkshotel en Roest.
MVRDV maakte in opdracht van de gemeente Rotterdam een catalogus met 130 innovatieve voorstellen voor een beter gebruik van de bestaande daken, die samen kunnen leiden tot een fantastisch nieuw Rotterdam. Bestel jouw exemplaar via deze link!
De stad groeit en dan is het groen al snel het kind van de rekening.
De bomen op het dak van het Depot Boijmans Van Beuningen zijn geen excuusgroen, maar een serieuze poging meer natuur in de stad te krijgen.
De voordelen van het combineren van zonnepanelen met groene daken zijn bevestigd door nieuw onderzoek, dat aanzienlijke verbeteringen aantoont in energieproductie, regenwaterfiltratie en, verrassend genoeg, een grote toename van de biodiversiteit van dieren.
Groene daken zijn hip! Daken volledig bedekt met planten worden een steeds vertrouwder gezicht in onze steden. Wat is er tenslotte niet leuk aan? Ze bieden onderdak aan vogels en insecten en doordat de planten vocht vasthouden koelen ze in de zomer de stad af. En als een bonus is het voor iedereen duidelijk dat u uw steentje bijdraagt aan het milieu. Toch laat het promotieonderzoek van Anna Solcerova (Departement Waterbeheer) zien dat deze daken een heel ander effect hebben.