Steden groeien steeds harder en verdichten steeds sneller. Vergroening staat hoog op de agenda om steden leefbaar en gezond te houden. Tegelijkertijd verdienen urgente opgaven als het woningtekort, inclusiviteit, de energietransitie en klimaatadaptatie ook aandacht bij gebiedsontwikkeling. In dit programma gaan we het dak op. Hoe kunnen de stedelijke daken ons helpen bij deze opgaven? Kunnen de daken de oplossing bieden voor het vergroten van biodiversiteit? Welke rol kunnen daken spelen bij klimaatadaptatie? Kunnen we daken inzetten als volwaardige openbare ruimte?

Dit programma is zowel fysiek als live online te volgen. Kies bij jouw reservering tussen een fysieke plek in de zaal of een online livecast reservering.

Sanne van Manen werkt bij MVDRV. Daar werkt ze als project architect / associate aan grotere binnenstedelijke bouwprojecten. Sanne is ook bekend van het Stadslab Hoogkwartier waar ze samen met Marco Stout initiatieven ontwikkelt om de wijk toekomstbestendig te maken.

Renée Rooijmans is de eerste dakbewoner van ons land en als stadsantropoloog werkt ze aan verschillende plekken in de Rotterdam, onder andere als kwartiermaker van SKAR-locatie STROMING in Hoogvliet.

Jan Henk Tigelaar is de directeur van Rooftop Revolution. Hij is een gepassioneerde voorvechter voor een duurzame samenleving en wil graag positieve impact maken. Onbenutte daken bieden daarvoor een enorme kans volgens hem.

Samen met Toon van de Put kwam Rian Verpalen met het initiatief: Grachten van Smaragd. Dit is een vrijwilligersorganisatie en onafhankelijk informatiepunt van en voor woonbootbewoners.

Cultureel programmeur Alexander van der Meer is een van de initiatiefnemers van ROEF. Een reisend festival waarin Amsterdammers meegenomen worden op grote hoogte om de potentie van de daken in de stad te zien. Alex is ook een van de founders van Programmeursgilde en stond aan de basis van Volkshotel en Roest.

De moderator van dit programma is
Thomas van de Sandt
Programmamaker Duurzaamheid
Mediapartners
ProgrammareeksGroene Transitie

Hoe geven we praktische invulling aan alle duurzame doelen in de Metropoolregio Amsterdam?