Onze mobiele telefoons, smart home-toepassingen (en alle bijbehorende data) zijn veelal in handen van Amerikaanse en Chinese bedrijven. Maar dat hoeft niet zo te blijven: Europa heeft de kans om het anders te doen. We kunnen onze privacy en datazeggenschap op zowel landelijk als Europees niveau zelf vormgeven, zoals met de recente Europese privacy wetgeving. Nu is de tijd om door te pakken en te vechten voor onze Europese data-soevereiniteit, volgens Francesca Bria (voormalig CTO van Barcelona). Maar hoe doen we dat? Hoe ziet zo’n Europees alternatief eruit? En welke digitale politiek is daarvoor nodig? Op zoek naar nieuwe wegen voor een ander digitaal domein.

Wat gaan we doen?

We openen het programma met filmmaker Alexander Oey: waarom moest deze film gemaakt worden, wat heeft hij ervan geleerd, en hoe ziet het Europese digitale alternatief er in zijn ogen uit?

Vervolgens gaan we in gesprek met een aantal experts (vanuit de zaal en via zoom) over een alternatief:

  • Marietje Schaake is docent en directeur internationaal beleid bij het Cyber Policy Center van Stanford University en internationaal beleidsmedewerker bij Stanford’s Institute for Human-Centered Artificial Intelligence. Ook is ze president van het Cyber Peace Institute. Tot 2019 was ze lid van het Europees Parlement voor D66, waar ze zich richtte op handel, buitenlandse zaken en technologiebeleid.
  • Jaap-Henk Hoepman is universitair hoofddocent bij de Digital Security groep van de Radboud Universiteit, en bij de sectie IT Recht van de Rijksuniversiteit Groningen. Daarnaast is hij principal scientist (en voormalig wetenschappelijk directeur) van het Privacy & Identity Lab. In zijn werk richt hij zich op privacy by design en privacyvriendelijke protocollen voor identiteitsbeheer en het internet der dingen.
  • Roel Dobbe is universitair docent op het snijvlak van engineering, ontwerp en governance van datagestuurde en algoritmische besturings- en besluitvormingssystemen. Hij is gepromoveerd aan de University of California Berkeley en was een postdoc bij het AI Now Institute van New York University.
  • Leonieke Verhoog is de programmamanager van PublicSpaces, een initiatief van een coalitie aan publieke en maatschappelijke organisaties die het internet willen repareren. Het doel: een alternatief software ecosysteem dat het publieke belang dient. Eerder werkte ze voor het Virtueel Platform, hoorde ze bij de eerste ’Tweeps’ van Nederland, en was o.a. projectleider digitaal bij de VPRO en het VPRO Medialab.

Over de uitzending

Wie is de baas over onze data? Onze mobiele telefoons en smart home-toepassingen zijn veelal in handen van Amerikaanse en Chinese bedrijven. Dat betekent dat onze (Europese) data in handen zijn van niet-Europese multinationals. Is daar dan geen ontkomen aan? In een tijd van online surveillance, datatracking en microtargeting gaat VPRO Tegenlicht opzoek naar uitwegen en oplossingen. Zowel op het niveau van individuele devices als op wijkniveau en in gemeenschappelijke ruimten. Het borgen van privacy en datazeggenschap moet politiek op zowel landelijk als Europees niveau worden bevochten. Tegenlicht neemt het ideaal van ‘user independence’ onder de loep. Welke initiatieven zijn er voor een meer publieke online wereld?

De Tegenlicht documentaire ‘Herover je data‘ wordt uitgezonden op zo 18 oktober 2020 om 22.20 uur op NPO 2.

Dit programma is ontwikkeld door
Charley Fiedeldij Dop
Mediapartner
ProgrammareeksTegenlicht Meet Up

In de week na de uitzending van de Tegenlicht documentaire, zetten we -aan de hand van filmfragmenten - het gesprek voort, samen met de filmmaker, relevante gasten en het publiek.