Het coronavirus raast niet alleen door de wereld, maar ook door de financiële markten. Wereldwijd kelderen beurzen en soms schieten ze ook weer kortstondig omhoog. Wat gebeurt er in die parallelle wereld, waar beursvloeren worden gesloten, de handel regelmatig wordt stilgezet en sommigen alweer op koopjesjacht gaan? VPRO Tegenlicht verzamelde een select gezelschap van financiële insiders van over de hele wereld en stelden hen een aantal simpele vragen: hoe ervaar je de achtbaan die de financiële markten nu doormaken? Hoe ben je erdoor geraakt? Wat heb je gedaan en gezien? En waar denk je dat we naartoe op weg zijn?
In deze Livecast en ZOOM webinar gaan we aan de hand van fragmenten uit de documentaire onder andere met maker Marije Meerman, econoom Kees Vendrik en hoogleraar Mathijs van Dijk in gesprek over de fascinerende verhalen die aan het licht kwamen. Een kijkje achter de schermen van de Corona crash.
Over de aflevering
Op vrijdag 20 maart verzamelde een klein deel van de Tegenlicht-redactie zich in het bijna geheel verlaten VPRO-gebouw in Hilversum. Zij hadden een select gezelschap van financiële insiders van over de hele wereld aangeschreven. Hoe de beurzen zich op deze dag zouden gedragen, wisten ze uiteraard niet. Ze wisten wel dat de weken ervoor op de financiële markten, ongekend hectisch waren geweest. Misschien wel de meest hectische sinds de crisis van 2008.
Via video-conferencing neemt deze bijzondere VPRO Tegenlicht aflevering de temperatuur op van de wereldwijde financiële markten met een bont gezelschap van investeerders, traders en financieel analisten: van Beijing tot Chicago. Mensen die veel te verliezen hebben, maar het veelal ook kunnen dragen.
In de aflevering o.a.:
- Charles Liu – oprichter van Hao Capital, beheert een portfolio van €600 miljoen
- Joachim Klement – Duitse financieel analist (Londen)
- Marc Faber – Zwitserse investeerder en schrijver van Gloom, Boom & Doom Report (Thailand)
- Jennifer Chan – Chinees-Nederlandse CEO DT Capital (Hong Kong)
Dat het coronavirus de economie keihard raakt, is nu al duidelijk. Het verschil tussen een normaal draaiende economie, zoals nog maar een paar weken geleden, en één waarin een virus huishoudt, is enorm. Voor de Europese Centrale Bank reden om een enorm 'pandemie pakket' in te zetten. Vier gevolgen en risico's van de huidige crisis op een rij.
Aandelenbeurzen zijn de afgelopen tijd ongekend hard in elkaar gestort. De AEX heeft sinds half februari liefst één derde van haar waarde verloren. Hetzelfde geldt voor de Amerikaanse Dow Jones en de wereldwijde MSCI World index. Damrak en Wall Street beleefden donderdag de slechtste dag sinds ‘Black Monday’ in 1987. Wat betekent dit precies? Zijn bedrijven écht in zo’n korte tijd een derde minder waard geworden? Of zijn beleggers wereldwijd gewoon in paniek? En wat kunnen we verwachten op de beurs de komende tijd?
De economische schade door deze crisis wordt enorm. Maar er zijn ook bedrijven die flink verdienen aan corona. Hoe gaan we de lasten straks zo goed mogelijk verdelen? Is coronabelasting een optie? We maakten een rondgang langs experts.
Wie geld belegt bij Rabobank, ING of ABN Amro, hoeft voorlopig niet te rekenen op een deel van de winst. De banken geven gehoor aan de oproep van centrale banken om voorlopig geen dividend uit te keren en het geld te reserveren voor steun aan noodlijdende klanten.