In de programmareeks ‘Amsterdamse Iconen’ ontvangen we elke editie een bijzondere Amsterdammer waarmee we in gesprek gaan over diens werk, leven en band met de stad. Deze aflevering hebben we de grote eer om Hedy d’Ancona als onze hoofdgast te ontvangen. Hedy d’Ancona is in haar leven zeer actief op verschillende terreinen. Ze heeft zich niet alleen onderscheiden als politicus, maar ook in de academische wereld en als vooraanstaand feminist. Met haar inzet en passie heeft ze een belangrijke rol gespeeld in de bevordering van gelijke rechten en kansen voor vrouwen. Vanavond nemen we de tijd om haar beter te leren kennen. Waar komt haar grote drijfveer vandaan en hoe kijkt zij vandaag de dag naar onze stad?

Dit programma is enkel fysiek te bezoeken in onze zaal. Het programma is wel later online terug te kijken via dezwijger.nl/terugkijken of via ons YouTube-kanaal.

Over Hedy d’Ancona

D’Ancona begon haar loopbaan als producer bij de VARA in 1962. Na enkele jaren maakte ze de overstap naar de academische wereld en werd ze wetenschappelijk hoofdmedewerker in de sociale geografie aan de Universiteit van Amsterdam. In 1968, richtte d’Ancona samen met Joke Smit, de Man-Vrouw-Maatschappij (MVM) op: een beweging die zich inzette voor gelijkheid tussen mannen en vrouwen.

Tussen 1974 en 1981 diende d’Ancona als lid van de Eerste Kamer namens de Partij van de Arbeid. In het kabinet-Van Agt II was ze van 1981 tot 1982 staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Hier droeg ze onder andere verantwoordelijkheid voor emancipatiezaken en was zij de eerste ‘projectstaatssecretaris’ op het gebied van emancipatie. Na haar eerste termijn in de Eerste Kamer, keerde ze hier nogmaals terug van 1982 tot 1983. In haar politieke carrière heeft d’Ancona ook haar stempel gedrukt op internationaal niveau. Ze was van 1984 tot 1989 lid van het Europees Parlement en fungeerde als lijsttrekker voor de PvdA bij de Europese Parlementsverkiezingen van 1989. Later, in het kabinet-Lubbers III, bekleedde ze de functie van minister van Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur. Na deze periode keerde ze terug naar het Europees Parlement, waar ze zitting had van 1994 tot 1999.

Naast haar politieke werkzaamheden was d’Ancona medeoprichter van het feministische maandblad ‘Opzij’. Van 1972 tot 1981 vervulde ze hierin de rol van hoofdredacteur. Hedy d’Ancona haar inzet voor vrouwenrechten en gelijkheid heeft de weg vrijgemaakt voor velen om zich uit te spreken en te streven naar een rechtvaardige samenleving.

ProgrammareeksAmsterdamse Iconen

Twee keer per maand gaan we op vrijdagavond een uur lang in gesprek met een iconische Amsterdammer.