In de uitzending blikken we met tafelgasten Gjilke Keuning, Fenna Heyning en Matthijs van Dijk terug op de Embassy of Health. Met de online tentoonstelling Chronic Health: Happily ever after? toonden we inspirerende voorbeeldprojecten die verbeelden hoe onze samenleving en zorg er uit kan zien. Soms heel dichtbij, waarin de kwetsbaarheid van het leven getoond wordt. Soms een speculatief beeld van hoe ons zorgsysteem eruit kan zien, waarbij we ons de vraag moeten stellen of dit is wat wij willen.

Dit programma kun je weer fysiek bezoeken in onze zaal. Gebruik de reserveerknop om je plekje veilig te stellen. Wij werken met de CoronaCheck-app voor toegang.

Naast een terugblik op de tentoonstelling en het programma, gaan we met de tafelgasten in gesprek over de toekomst. De ontwerpers dragen met hun ontwerpen bij aan het verbeelden van de toekomst. Wat is ervoor nodig om deze toekomst ook te realiseren? Daarbij staan we niet alleen stil bij systeemveranderingen, maar ook bij de inrichting van onze maatschappij en de rol die wij -als mensen- spelen. En zijn we met elkaar in staat om een duurzaam ecosysteem in te richten, met een meer integrale blik op gezondheid en zorg?

Dit programma is ontwikkeld door
In samenwerking met
ProgrammareeksWorld Design Embassies

In de afgelopen maanden is er samen met rijksbouwmeester Floris Alkemade gewerkt aan de visie ‘De kunst van richting te veranderen’, geïnspireerd op zijn essay. Deze visie haakt in op verschillende thema’s die door de pandemie actueler zijn dan ooit. Het besef van kwetsbaarheid en de angst voor verandering, maar ook de kansen die in elke catastrofe verborgen liggen. Overheid, burgers, bedrijven en de wetenschap- iedereen wil het anders, iedereen zoekt naar een eigen rol. Wat nog ontbreekt, is een samenhangend verhaal. Laten we dat ‘wat er moet gebeuren’ combineren met ‘wat we willen dat er gebeurt’. Hoe willen we dat onze leefomgeving eruit ziet en hoe willen we samenleven? Om van richting te kunnen veranderen, is verbeelding nodig, een creatief proces om zaken te veranderen. Ontwerpers kunnen dat: zij bedenken hoe het anders kan en creëren die samenhang. In deze 8-delige reeks bekijken we samen met de ontwerpers, experts en partners van World Design Embassies (Rethinking Plastic, Circular & Biobased Building, Water, Health, Mobility, Food en Safety) de wereld van morgen en onderzoeken we de rol van design in het ontwikkelen van deze nieuwe vergezichten.