We omarmen inmiddels de urgentie van plastic als milieuprobleem, maar tegelijkertijd is een wereld zonder plastic nauwelijks voor te stellen. We gaan in gesprek met Leonne Cuppen over de expositie van de Embassy of Rethinking Plastic en diverse projecten binnen deze tentoonstelling. De expo toont hoe ontwerpers ons de weg kunnen wijzen om anders naar plastic te kijken en hoe ze alternatieven doorontwikkelen. Deze zodanig ontwerpen dat plastic producten langer meegaan en beter te scheiden en dus beter te recyclen zijn. En zeker ook bij het creëren van (gevoels)waarde zodat gebruikers plastic anders gaan beleven.

Een goed voorbeeld daarvan is één van onze gasten, Gundega Strauberga. We spreken haar over haar project Beachcombers (strandjutten) in samenwerking met Healthy Seas, waarbij bewoners van kustplaatsen aangespoelde visnetten hebben verzameld en deze zijn vermaakt tot manden, die weer souvenirs vormen. Daarnaast spreken we Reinder Bakker van Pretty Plastic, die een bekledingsmateriaal ontwikkelde dat afgedankte bouwproducten een tweede leven geeft. Ook aan tafel zit Bram Peters van Save Plastics om te praten over producten van gerecycled plastics: van bruggen tot lichtmasten en van steigerplanken tot complete huizen; zelfvoorzienend en met de nieuwste technologie.

Met in dit programma onder anderen
Leonne Cuppen
Curator Embassy of Rethinking Plastic
Gundega Strauberga
Ontwerper
Bram Peters
Directeur Save Plastics

De expositie

Bekijk hier de expositie in 360 graden video

Dit programma is ontwikkeld door
In samenwerking met
De moderator van dit programma is
Luuk Heezen
ProgrammareeksWorld Design Embassies

World Design Embassies, een programma van Dutch Design Foundation, zet ontwerpkracht in bij het ontwikkelen van nieuwe vergezichten en concrete oplossingsrichtingen voor maatschappelijke uitdagingen. Met allianties van partners werken we in ambassades van de toekomst aan thema’s als gezondheid, veiligheid, mobiliteit, duurzaamheid en inclusiviteit. World Design Embassies is een jaarrond programma met een hoogtepunt tijdens Dutch Design Week. Binnen deze reeks WDE Talks bekijken we samen met de ontwerpers, experts en partners van World Design Embassies de wereld van morgen en onderzoeken we de rol van design in het ontwikkelen van deze nieuwe vergezichten.