We omarmen inmiddels de urgentie van plastic als milieuprobleem, maar tegelijkertijd is een wereld zonder plastic nauwelijks voor te stellen. We gaan in gesprek met Leonne Cuppen over de expositie van de Embassy of Rethinking Plastic en diverse projecten binnen deze tentoonstelling. De expo toont hoe ontwerpers ons de weg kunnen wijzen om anders naar plastic te kijken en hoe ze alternatieven doorontwikkelen. Deze zodanig ontwerpen dat plastic producten langer meegaan en beter te scheiden en dus beter te recyclen zijn. En zeker ook bij het creëren van (gevoels)waarde zodat gebruikers plastic anders gaan beleven.

Dit programma kun je weer fysiek bezoeken in onze zaal. Gebruik de reserveerknop om je plekje veilig te stellen. Wij werken met de CoronaCheck-app voor toegang.

Een goed voorbeeld daarvan is één van onze gasten, Gundega Strauberga. We spreken haar over haar project Beachcombers (strandjutten) in samenwerking met Healthy Seas, waarbij bewoners van kustplaatsen aangespoelde visnetten hebben verzameld en deze zijn vermaakt tot manden, die weer souvenirs vormen. Daarnaast spreken we Reinder Bakker van Pretty Plastic, die een bekledingsmateriaal ontwikkelde dat afgedankte bouwproducten een tweede leven geeft. Ook aan tafel zit Bram Peters van Save Plastics om te praten over producten van gerecycled plastics: van bruggen tot lichtmasten en van steigerplanken tot complete huizen; zelfvoorzienend en met de nieuwste technologie. 

Met in dit programma onder anderen
Leonne Cuppen
Curator Embassy of Rethinking Plastic
Gundega Strauberga
Ontwerper
Bram Peters
Directeur Save Plastics

De expositie

Bekijk hier de expositie in 360 graden video

Dit programma is ontwikkeld door
In samenwerking met
ProgrammareeksWorld Design Embassies

In de afgelopen maanden is er samen met rijksbouwmeester Floris Alkemade gewerkt aan de visie ‘De kunst van richting te veranderen’, geïnspireerd op zijn essay. Deze visie haakt in op verschillende thema’s die door de pandemie actueler zijn dan ooit. Het besef van kwetsbaarheid en de angst voor verandering, maar ook de kansen die in elke catastrofe verborgen liggen. Overheid, burgers, bedrijven en de wetenschap- iedereen wil het anders, iedereen zoekt naar een eigen rol. Wat nog ontbreekt, is een samenhangend verhaal. Laten we dat ‘wat er moet gebeuren’ combineren met ‘wat we willen dat er gebeurt’. Hoe willen we dat onze leefomgeving eruit ziet en hoe willen we samenleven? Om van richting te kunnen veranderen, is verbeelding nodig, een creatief proces om zaken te veranderen. Ontwerpers kunnen dat: zij bedenken hoe het anders kan en creëren die samenhang. In deze 8-delige reeks bekijken we samen met de ontwerpers, experts en partners van World Design Embassies (Rethinking Plastic, Circular & Biobased Building, Water, Health, Mobility, Food en Safety) de wereld van morgen en onderzoeken we de rol van design in het ontwikkelen van deze nieuwe vergezichten.