Scholen sluiten hun deuren, treinen rijden minder frequent en beleidsplannen lopen stuk op het gebrek aan mensen om deze uit te voeren. Arbeid is de afgelopen jaren schaarser dan ooit. In de serie Hoe werkt Nederland? bespreken we dit probleem. Want hoe lossen we het op? Meer werken? Inzetten op arbeidsmigratie? Of toch iets radicalers: minder werken? De 32-urige werkweek als oplossing voor personeelstekorten. Klinkt gek, maar misschien is er wel meer mis met onze huidige manier van werken dan we denken. Vanavond spreken we over wat minder uren werken kan brengen. Want waarom moeten we eigenlijk steeds meer werken? Wat is de geschiedenis van de strijd om minder werk? Wat zijn de gevolgen voor gelijkheid tussen mannen en vrouwen? En zou minder uren werken niet uiteindelijk leiden tot meer efficiëntie? Maar ook: Hoe ziet dat er dan uit? Kan het overal? En wie gaat ervoor betalen? Genoeg te bespreken dus.
Vakbond FNV zet tijdens de cao-onderhandelingen bij ziekenhuizen en ING vol in op een vierdaagse werkweek. Op die manier moet de productiviteit worden verhoogd en de krapte op de arbeidsmarkt worden aangepakt. Werkgevers en deskundigen zijn minder enthousiast over de kortere werkweek.
"Turns out, working less often can actually make you more productive."
Kijk hier de TEDtalk van Juliet Schor die de voordelen van een vierdaagse werkweek blootlegt.
Vanaf 1 januari 2025 voert softwarebedrijf Afas de vierdaagse werkweek in – tegen een fulltimesalaris. Eindelijk, schrijft Japke-d. Bouma, „kunnen vaders een dag thuis voor hun kinderen zorgen”. En: „Eindelijk een bedrijf dat er eerlijk voor uitkomt dat een fulltimebaan net zo goed in vier dagen kan.”