Het investeringsgeld dat over de wereld stroomt verandert snel van richting. Inmiddels heeft een derde van alle investeringen al een groene bestemming en dit percentage blijft naar verwachting de komende jaren stijgen. Van windmolens op zee, tot duurzame airconditioning en van kleine beleggers tot mega-pensioenfondsen: beleggen zonder met het klimaat rekening te houden is verleden tijd. Maar stroomt het geld precies de goede kant op of zijn de banken en vermogensbeheerders vooral handig ingesprongen op een groene trend? VPRO Tegenlicht kijkt in het hoofd van duurzame investeerders en zwemt mee in de wassende rivier van de groene investeringen. Waar komt al het groene geld terecht? En is er ook meer rendement te halen, of gaat het om de milieuwinst?
Wat gaan we doen?
We starten de avond met een gesprek met de filmmaker van de aflevering ‘Groen geld’. Waarom nu dit thema? Wat viel op tijdens het maken van de film? En hoe ziet hij de toekomst van de financiële sector voor zich? Met:
- Martijn Kieft, filmmaker en regisseur bij de VPRO. Hij focust zich op onderwerpen die raken aan technologie of economie, en het liefst nog de combinatie van die twee. Naast Tegenlicht werkte hij mee aan VPRO-series “Jansen & Janssen” en “Goudzoekers”.
Vervolgens gaan we in gesprek met een aantal experts op dit gebied. Wat zit ons nu nog in de weg bij deze duurzame ontwikkeling? Hoe bestrijden we praktijken als ‘greenwashing’? En kunnen we via de financiële sector onze gehele economie verduurzamen? Met:
- Willem Schramade is voormalig fondsmanager en auteur van het boek ‘Duurzaam kapitalisme’. Hij is ook onderzoeker in duurzame financiering en ondernemingswaardering voor o.a. Rotterdam School of Management aan de Erasmus Universiteit. Via zijn Sustainable Finance Factory adviseert hij financiële instellingen, maar ook overheden en internationale instellingen, met als doel de maatschappelijke waarde van duurzame investeringen zichtbaar te maken.
- Angélique Laskewitz is Executive Director van de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO). Deze vereniging is ervan overtuigd dat een meer duurzame en verantwoorde kapitaalmarkt zal leiden tot een gezondere en meer rechtvaardige wereld. De VBDO bevraagt niet alleen bedrijven over duurzaamheid, maar ook eigen deelnemers. Ze kijken hierbij verder dan reducties in co2 uitstoot, en meten hoe groen bedrijven en investeringen daadwerkelijk zijn.
- Itske Lulof is Directeur Impact Private Debt and Equity bij Triodos Investment Management, de beleggingstak van Triodos Bank. Tevens is ze oud-directeur Energie en Klimaat bij TriodosIM en oud-fondsmanager van Triodos Groenfonds. Triodos Bank was begin jaren 80 de eerste financier van windenergie en is nauw betrokken geweest bij het formuleren van de huidige klimaatdoelen. Itske is via haar functies al jaren bezig met duurzaam investeren en vindt dat de financiële sector een belangrijke rol moet spelen in het financieren en ondersteunen van de beweging naar een duurzame samenleving.
De Tegenlicht documentaire ‘Groen geld‘ wordt uitgezonden op zo 28 februari 2021 om 22.05 uur op NPO 2.
De financiële sector moet bedrijven bij de hand nemen bij het verduurzamen van de economie. Maar omdat ze er zelf nog nauwelijks op ingericht is, gaat het te langzaam en dat zal de sector en de maatschappij duur komen te staan, zegt onderzoeker en oud-fondsmanager Willem Schramade. Hij pleit voor een andere manier om investeringen te waarderen.
Eline Hesse kreeg van haar vader, die zijn leven lang bij Shell werkte, voor anderhalve ton aan aandelen. Ze besloot die te herinvesteren in duurzame projecten en inspireert nu andere jongeren uit vermogende families.
“Steeds meer mensen kijken naar wat ze zelf kunnen doen om hun omgeving duurzamer te maken”, constateert Itske Lulof van Triodos Bank. “Kiezen voor groene stroom, een zonnecollector plaatsen, je huis beter isoleren: als iedereen een bijdrage levert, kom je samen al snel tot grote resultaten.”