Bomen in bloei, gezellige parken of wilde natuurspeelplaatsen. Groene steden dragen bij aan een betere gezondheid, voor mensen en niet-mensen. Onderzoek wijst uit dat natuur in de buurt goed is voor mentale en fysieke gezondheid. Mensen zijn meer buiten en actief, bloeiend groen verlaagt stress en natuurlijke buitenruimte zijn goed voor sociale interactie. Uiteraard is een biodiverse stad ook welkom voor mede-stadsbewoners, zoals vlinder, vogels en schimmels. Een groene stad kan voor meerdere vraagstukken uitkomst bieden, maar verdient ook zorg en aandacht. Overlast van dieren of hooikoorts door pollen kan de gezondheid juist ook verminderen.

In dit programma gaan we in gesprek over de groene en gezonde steden. We onderzoeken de bekende en minder bekende impact van groene straten, daken en parken. Kunnen groene steden de oplossing bieden voor een gezonde leefstijl van haar inwoners? Verlagen we daarmee daadwerkelijk de ziektelast? Hoe kunnen we de werking van groen beter uitleggen? Wat betekent groen voor jou?

Dit programma is enkel fysiek te bezoeken in onze zaal. Het programma is wel later online terug te kijken via dezwijger.nl/terugkijken of via ons YouTube-kanaal.

Sjerp de Vries is senior wetenschappelijk onderzoeker aan Wageningen University & Research. Sjerp doet als omgevingspsycholoog vooral onderzoek naar het effect van contact met natuur op de gezondheid en het welzijn van mensen. Daarbij gaat het om vraagstukken zoals: welk groen is met name belangrijk voor het welzijn van stadsbewoners? Speelt de biodiversiteit van dat groen daarbij een rol? Is groen in de woonomgeving voor iedereen even belangrijk, of hebben bepaalde bevolkingsgroepen daar meer baat bij?

Rens Spanjaard is van huis uit kok én natuurgids. Rens weet niet alleen wat eetbaar is, maar ook hoe je het moet bereiden. Tijdens zijn wildpluk wandelingen voor volwassenen vertelt hij over culinaire toepassingen én over de medicinale eigenschappen van planten. Waar ze vroeger voor gebruikt werden en hoe ze tegenwoordig bij kunnen dragen aan een gezond leven.

Thijs Visser is mede-oprichter en begeleider bij Back tot he Wild. Thijs is onder andere trainer op het vlak van organisatie- en gedragsverandering. In stilte in het bos, bovenop een berg of kite surfend in zee voelt hij zich op z’n best. In 2015 besloot hij het roer om te gooien na heel veel jaren kantoor tuin. Na twee maanden in de natuur, zonder bereik en afleiding was hij écht terug bij zichzelf. De natuur als krachtig middel voor transformatie.

Cris van Haagen startte samen met Mirna Knoop kinderdagverblijf Bodhi. Een kleinschalig kinderdagverblijf in Almere waar kinderen meer in contact komen met de natuur, waar aandacht is voor een goede hechting, ‘mindful’ opvoeden en gezonde voeding. Daarnaast is Cris betrokken bij het Almeers preventie akkoord.

Evert Aldewereld woont in Almere Buiten, houdt van wandelen en heeft allerlei avontuurlijke uitdagingen op zijn naam staan. In december 2017 volgde hij in Utrecht een Chirunning-cursus. Hierdoor kwam hij erachter dat bepaalde blessures en spierpijn bij het wandelen en hardlopen weleens van een verkeerde wandelhouding/pas kon komen. Hij heeft zich gespecialiseerd door meerdere wandeltraineropleidingen te volgen. Sinds januari 2020 is Evert gecertificeerd ChiWalking-instructeur, makkelijker wandelen met minder inspanning.

ProgrammareeksThe Voice of Urban Nature

Hoe kunnen we beter luisteren naar en samenleven met de natuur?