Er waren nog nooit zoveel vrouwelijke lijsttrekkers en ook de kieslijsten hebben een flinke sprong gemaakt in diversiteit. Toch zijn partijprogramma’s lang niet allemaal even ver in het agenderen van gendergelijkheid en valt er nog veel te behalen in wet- en regelgeving. Bij welke partijen moet je zijn als je een keuze voor een gelijkwaardig Nederland wilt maken? Wordt 2021 het jaar van de eerste vrouwelijke minister-president van Nederland? Is het haalbaar om de Tweede Kamer (eindelijk) een afspiegeling te laten zijn van de Nederlandse samenleving, met 50% van de zetels bezet door vrouwen? Kortom, er staat veel op het spel 17 maart. De vier weken voor de verkiezingen helpen wij je zo goed mogelijk voorbereid het stemhokje in te sturen.
Deze week: gezondheid is politiek. Hoe komt het er nog altijd een kennisgat is in onderzoek naar zorg en medicatie voor vrouwen en mensen van kleur? Op welke manier stuurt wetenschap de politieke agenda op dit vlak? En met huishoudende coronavirus in ons achterhoofd; hoe zorgen we ervoor dat zorg toegankelijk is voor iedereen?
Over de sprekers
Zaïre Krieger is woordkunstenaar, vrouwenrechtenlobbyist en maker van o.a. Piemelpraat. Zaïre zal de avond introduceren door middel van Spoken Word.
Petra Verdonk is universitair hoofddocent aan Amsterdam UMC-VUmc. Ze was werkzaam voor de afdeling Metamedica bij het VUmc en zet zich in voor aandacht voor diversiteit in de zorg. Ook zit ze in het bestuur van de Nederlandse Vereniging Gender en Gezondheid. Petra zal ons door een aantal facts and figures loodsen om ongelijkheid in de medische wereld beter te begrijpen.
Alana Helberg-Proctor is universitair docent bij de afdeling Gezondheid, Ethiek en Maatschappij aan de Universiteit Maastricht, daarnaast is ze regelmatig gastdocent aan de Afdelingen Antropologie en Sociologie van de Universiteit van Amsterdam. Alana zal deelnemen aan het panel vanuit haar onderzoek.
Chantelle Rodgers is directeur van “Music Matters” en voorzitter van de IXL Sickle Cell Awareness. Daarmee ondersteunt zij Sickle Cell patiënten en hun omgeving en zorgt zij dat er meer bekendheid komt voor deze ziekte. In die hoedanigheid praat ze mee in het panel.
Bahar Goodarzi is verloskundige, docent bij de Academie van Verloskunde en promovendus aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Haar doel is het versterken van de positie van minderheden en onderdrukte groeperingen zodat zij gelijke kansen krijgen. Bahar spreekt in het panel over onder andere geboortezorg en ongelijke behandeling daarbinnen.
Sander Heithuis zal namens WOMEN Inc. een stemadvies geven op basis van de besproken onderwerpen.
Over hart- en vaatziekten bij vrouwen is nog relatief weinig bekend. Welke risico’s brengt het met zich mee dat het mannenlichaam nog steeds als de norm geldt? Waarom zit er bij vrouwen vaak meer tijd tussen de eerste klachten en de juiste diagnose? En hoe manifesteren hartklachten bij vrouwen zich eigenlijk? We spreken erover met Hester den Ruijter (hoogleraar hart- en vaatziekten bij vrouwen, UMC Utrecht) en Natascha van der Post (VrouwenHart.nl).
Een progressief gidsland lijkt Nederland wat betreft abortus allang niet meer. Conservatieve krachten proberen abortuspraktijken in een negatief daglicht te plaatsen. Een interview met Rebecca Gomperts van Women on Waves.
Wat heeft autisme met emancipatie te maken? Het antwoord op die vraag is: veel. Het verhaal van Suzanne (33) is hier het bewijs van. Vanaf jonge leeftijd loopt zij tegen een heleboel drempels op. Ze kan moeilijk contact maken, is verlegen en heeft veel hoofdpijn. Na een zoektocht van 16 jaar binnen de geestelijke gezondheidszorg krijgt ze uiteindelijk de diagnose autisme. Een diagnose die bij vrouwen vaker gemist wordt dan bij mannen, en soms zelfs nooit wordt herkend.
De gezondheidszorg is gebaseerd op het mannenlichaam. Hierdoor leven vrouwen vaker in slechte gezondheid dan mannen. Door rekening te houden met genderverschillen, verbetert de zorg voor vrouwen én mannen. Zodat iedereen gezondheidszorg op maat krijgt.
Tijd om even stil te staan bij de vrouwelijke gezondheidszorg. Die loopt namelijk nog altijd achter, ook in Nederland. Vijf vragen aan hoogleraar cardiologie voor vrouwen Angela Maas.