Of het nu gaat om maatschappelijke vraagstukken of fundamentele systeemvraagstukken, in de creatieve industrie is overal een oplossing voor. Maar die oplossingsgerichte benadering ontneemt soms het zicht op een wél noodzakelijke (morele) positiebepaling van de maker en haar belangenbehartigers. Door middel van een serie socratische gesprekken naar voorbeeld van ‘De achterkant van het gelijk’ proberen we te achterhalen of we als sector in staat zijn voldoende te reflecteren op onze positionering, of die nog langer verdedigbaar is en hoe een (nieuwe) opstelling er dan uit zou kunnen zien. Steeds goed voorbereid en voorafgegaan door een essay. Deze eerste aflevering gaan we in gesprek over het onderwerp geopolitiek.

Geopolitiek

En opeens werd het weer actueel. Nederland Strategic Partner BODW 2024? Moeten we nog wel naar Hong Kong? En wát moeten we daar? Maar ook eerder en elders. Zijn Russische kunstenaars niet meer welkom of juist wel? Wat is er mis met Europa? Waarom vergeten we onze buren? Kunnen we ons wel veroorloven om zo lichtvoetig door de wereld te bewegen? En zo niet, hoort dan niet eens goed gesprek bij? Precies dat gaan we doen met elkaar, met anderen en zij die daar meer van weten.

Tafelgasten

Kirsten van den Hul van Dutch Culture

Jan Knikker is architect en publicist en partner en directeur strategy van MVRDV

Sabine Gimbrère werkt als senior advisor international affairs bij de Gemeente Amsterdam

Bart Drenth is adviseur en thuis in de cultuur en mediasector en sinds een half jaar voorzitter van de Federatie Creatieve Industrie

Saskia van Stein is moderator, creatief projectontwikkelaar en directeur van IABR

Lyongo Juliana is architect en spreker

Credits

Initiatief en kernredactie: Gerbrand Bas (Federatie Creatieve Industrie) en Liesbeth Bonekamp (Creative Producer Design & Innovation).

Redactie: Richard van der Laken, Jan Knikker, Klaartje Bult, Daan van Eijk, Kevin de Randamie, en Maarten Quaghebeur

Productie: Pakhuis de Zwijger

Creative Talks kon worden gerealiseerd door enthousiaste filosofische ondersteuning van Jos Kessels en het collectief Klaver 13