Amsterdam staat onder druk. De klimaatcrisis en de dringende noodzaak om te vergroenen botsen met de wooncrisis en de behoefte aan nieuwe woningen. Initiatieven van betrokken burgers lopen vast in gemeentebeleid en bureaucratie. In de Baaibuurt is deze spanning voelbaar en urgent. Vanaf het nieuwe jaar begint de gemeente met de ontruiming. In 2025 moet alle bestaande bebouwing en groen plaatsmaken voor zeven meter zand, dat vijf jaar moet inklinken voordat er 1.800 nieuwe woningen gebouwd kunnen worden. Ondertussen heeft Het Baaibuurt Collectief – een initiatief van buurtbewoners, buren, stedenbouwkundigen, architecten, kunstenaars en wetenschappers – de krachten gebundeld. Al ruim een jaar werken zij aan een haalbaar alternatief, gebaseerd op de kracht van de bestaande gemeenschappen en het gezonde ecosysteem van de buurt. Op deze avond presenteren zij hun alternatieve plan.

Over het programma

Tijdens deze avond krijg je een sneak preview van de documentaire De Zinkende Rafelrand, waarin de verhalen en waarden van de huidige gemeenschappen in de Baaibuurt centraal staan.

Het Baaibuurt Collectief presenteert daarnaast hun toekomstplan voor de Baaibuurt: een visie waarin vergroening, betaalbaarheid en collectieve woonvormen leidend zijn. Een plan dat laat zien hoe bestaande waarden meegenomen kunnen worden in de toekomst. De Baaibuurt biedt een inspirerend voorbeeld. Het is een kans voor burgers en gemeente om te ontdekken wat echte cocreatie kan zijn, in plaats van frustrerende participatie. ‘Samen Stad Maken’ kan hier werkelijkheid worden – geen beleidsjargon, maar een levende praktijk.

Tijdens deze bijeenkomst verkennen we samen grote vragen: kunnen we een stad ontwerpen waarin iedereen zich thuis voelt? Hoe pakken we dit samen aan? En hoe gaan we om met tegenstrijdige belangen? Dit zijn vragen die niet alleen leven in de Baaibuurt, maar in heel Amsterdam en in elke stad in Nederland. Laat je inspireren door de kracht van gemeenschap. Samen maken we de stad – voor elkaar, met elkaar.

Dit programma is ontwikkeld door
Nanouk de Jong
Bewoner studentencomplex