Wat kunnen we leren van de reis die ons voedsel aflegt, van kalverslachterijen tot megaschepen en havens wereldwijd? Hoe beïnvloeden ecologische waarden en technologische innovaties ons voedselsysteem? En als belangrijkste vraag: hoe kunnen we 8 miljard mensen nu, en naar verwachting ruim 10 miljard in de toekomst, voeden zonder de aarde te vernietigen? Tijdens deze avond onderzoeken we de complexe reis van ons voedsel. Van de oorsprong van ingrediënten tot de mondiale logistieke ketens en uiteindelijk naar ons bord – waar staan we in dit verhaal, en waar kunnen we heen?

Over het programma

Van Lohuizen presenteerde in 2024 zijn indrukwekkende expositie en documentaire Food for Thought in het Scheepvaartmuseum, die werd verlengd tot januari 2025. In deze tentoonstelling neemt hij de bezoeker mee in de verborgen wereld van voedselproductie en logistiek, met krachtige beelden die variëren van megaschepen vol veevoer tot Nederlandse uien in Afrika. Lohman publiceerde in september ‘24 zijn boek Boter, kaas en havermelk, waarin hij kritisch reflecteert op de uitdagingen en mogelijkheden van ons voedselsysteem. Waar Van Lohuizen observeert en documenteert als een ‘fly on the wall’, geeft Lohman als insider in de voedingsindustrie duiding. Zo analyseert hij de spanningen tussen ecologen en techoptimisten en probeert hij boven het debat te staan door naar de feiten en de wetenschap te kijken, terwijl hij erkent dat deze multi-interpretabel zijn en dat waarden een essentiële rol spelen in het debat over de toekomst van ons voedsel.

Deze avond wordt georganiseerd in samenwerking met Stichting Eatthis. en Stop the Foodfight. Een feestelijke afsluiting van de tentoonstelling met een boeiende dialoog tussen kunst, wetenschap en praktijk – en een voorlopig laatste blik op de fenomenale beelden van van Lohuizen op ruimte-vullende schermen van de Grote Zaal. De expositie Food for Thought in het Scheepvaartmuseum is nog tot 5 januari te bezoeken, meer informatie vind je hier terug.

Over de sprekers

Kadir van Lohuizen (1963) is fotograaf en filmmaker met een indrukwekkende carrière van meerdere decennia als fotojournalist voor nationale en internationale media. Zijn werk is opgenomen in gerenommeerde museumcollecties, waaronder het Rijksmuseum, het Stedelijk Museum in Amsterdam en het Museum of Fine Arts in Houston. Van Lohuizen heeft een bijzondere samenwerking met het Scheepvaartmuseum, waar in 2019 zijn tentoonstelling Rising Tide te zien was, die daarna wereldwijd heeft gereisd. In 2024 presenteerde hij daar de tentoonstelling Food for Thought, waarin hij de complexe reis van voedsel door de wereld belicht via fotografie, video en data. Voor zijn fotoserie over stedelijk afval ontving hij in 2018 een World Press Photo Award.

Joris Lohman (1985) is politicoloog en oprichter van Food Hub, een opleidings- en adviesbureau in voedsel en landbouw. Food Hub werkt samen met bedrijven, overheden en professionals aan positieve verandering in de wereld van voedsel en landbouw. In 2022 kwam Joris’ documentaire The Future of Food uit en sinds 2023 is hij co-host van de wekelijkse podcast Eten is Weten. In 2024 kwam zijn boek Boter, kaas en havermelk uit bij Unieboek I het Spectrum.

Over Food for Thought

​​”Deze tentoonstelling laat bezoekers achter met een gevoel van verwondering, verbijstering en ontzag.” – de Volkskrant

“Van Lohuizen brengt in beeld wat normaal gesproken verborgen blijft. De volledige voedselketen komt voorbij zijn lens: van hypermoderne zaadveredelingsbedrijven en gigantische opslagruimtes tot verticale boerderijen en slachthuizen.” – Parool

Over Boter, kaas en havermelk:

‘In bijna driehonderd bladzijden behandelt Lohman niet alleen de splijtzwammen in het landbouwdebat, hij beschrijft ook dilemma’s waarmee burgers en consumenten worstelen. Ook hier laat hij stelligheden wankelen met ongemakkelijke nuances.’ – NRC Handelsblad

‘Met Boter, kaas en havermelk loopt de Amsterdamse politicoloog Joris Lohman de kans zowel de vleesindustrie, de supermarktbonzen als de milieubewuste consument en foodie op de kast te jagen.’ – de Morgen

ProgrammareeksDe Maaltijd van Morgen

Nederland is de tweede landbouwexporteur van de wereld. We verbouwen heel veel voedsel op een efficiënte manier. Deze productie op grote schaal zorgt voor het verlies van biodiversiteit, klimaatverandering en vervuiling. We moeten ons voedselsysteem hervormen op een manier dat er voldoende en gezond voedsel voor iedereen is, maar ook op een manier dat natuur en milieu kunnen herstellen. Wat betekent dit voor ons voedselsysteem? In deze programmareeks duiken we in het voedselsysteem en ons voedselpatroon van de toekomst. We nemen een kijkje in de keuken ‘van morgen’ met nieuwe recepten en met de voedselvisie 2050 als uitgangspunt. Deze visie is ontwikkeld door een team van voedseldenkers, onder leiding van Wageningen Universiteit. We behandelen vragen als: hoe creëren we een gezond en duurzaam voedselsysteem? Wie hebben we daarvoor nodig? Wat is nu al mogelijk en welke innovaties zijn nodig? Welke voorbeelden bestaan er op nationale en internationale schaal? Met als belangrijkste vraag: wat eten we morgen?