Kunnen we 8 miljard mensen voeden zonder de aarde te vernietigen? Vijftien jaar geleden stortte Joris Lohman zich als ‘havermelkdrinker avant la lettre’ in de verbijsterende wereld achter ons eten. Deze avond presenteert hij zijn boek Boter, kaas en havermelk, waarin hij de lezer meeneemt op een reis door de voedselketen: van biodynamische boerderijen en een mega-varkensslachterij in Nederland naar een futuristische kippenbroederij in Ivoorkust. Joris wordt in dit programma geïnterviewd door Joszi Smeets en we gaan in gesprek met boeren, mensen uit de voedselindustrie en andere hoofdpersonen uit het boek. De presentatie is de start van de ‘Bokaha Boektour’, die op 8 oktober de kassen van het Westland aandoet en eind oktober langsgaat bij de melkveehouderij van Geertjan Kloosterboer in Oxe.

Over het boek

Boter, Kaas en Havermelk kantelt rigoureus je beeld over landbouw, voeding en gezondheid. Lohman maakt korte metten met de droombeelden van groene idealisten, maar ziet ook dat technologie niet alles op kan lossen. Uiteindelijk weet hij een complexe realiteit te vertalen naar een hoopgevend verhaal over de toekomst van ons eten – én een eenvoudige lijst boodschappentips waarmee de lezer met een gerust hart door de supermarktschappen kan navigeren.

Over de sprekers

Joris Lohman is politicoloog en medeoprichter van Food Hub, opleidings- en adviesbureau in voedsel en landbouw. Food Hub werkt samen met bedrijven, overheden en professionals aan positieve verandering in de wereld van voedsel en landbouw. In 2022 kwam Joris’ documentaire The Future of Food uit en sinds 2023 is hij co-host van de wekelijkse podcast Eten is Weten.

Joszi Smeets is sociaal geograaf en medeoprichter van Food Hub. Sinds 2016 is ze als Creatief Directeur betrokken bij verschillende educatieve programma’s en projecten die zich richten op de verduurzaming van voedselproductie en -consumptie, in 2018 won ze de Wubbo Ockels Nova Zembla prijs op Springtij. In 2023 ontwikkelde ze een gezaghebbende opleiding over regeneratieve landbouw.

Noëlle Mebarki is acquirerend redacteur bij Unieboek | Het Spectrum, waar ze zich richt op het verwerven en ontwikkelen van impactvolle non-fictie boeken. Ze behaalde haar bachelor Nederlandse taal en cultuur aan de Universiteit Leiden en haar master Boekwetenschap aan de UvA. Met een scherp oog voor maatschappelijke thema’s en trends werkt ze samen met auteurs om verhalen te creëren die aansluiten bij een breed lezerspubliek.

Nadia Zerouali is ondernemer, kookboekauteur en televisiechef bij BinnensteBuiten (KRO-NCRV). Daarnaast is ze medeoprichter van stichting Low Food, die zich inzet voor een duurzaam en inclusief voedselsysteem. Met haar passie voor lokaal en eerlijk eten inspireert Nadia mensen om bewuster en duurzamer te koken en te eten. Ze is een bekend gezicht op televisie en speelt een belangrijke rol in de Nederlandse culinaire wereld.