Voor het tweede jaar op rij organiseert Flevo Campus een digitale Meet-Updag waarop voedselexperts samenkomen om de belangrijke voedselonderzoeken en -ontwikkelingen te bespreken. Flevo Campus ontwerpt het stedelijk voedselsysteem van de toekomst. We faciliteren onderzoek en organiseren digitale en fysieke bijeenkomsten (‘meet-ups’ dus) waar voedselexperts uit binnen- en buitenland bij elkaar komen om onderzoeken en ontwikkelingen te bespreken. Dit doen we het hele jaar door, en één dag per jaar komen we samen voor een digitale Meet-Up ‘marathon’: De Meet-Updag. Op deze dag komt een vijftal onderwerpen aan bod en spreken we verschillende experts (van boeren tot onderzoekers tot beleidsmakers). Kijkers kunnen digitaal vragen stellen aan deze voedselexperts.

10:00-10:30 uur: Wat is Flevo Campus?

Wat doet Flevo Campus? Wat staat er allemaal op de rol in 2021? Wat zijn typische voorbeelden van Flevo Campus-onderzoek? Lenno Munnikes, Programmadirecteur van Flevo Campus legt het allemaal uit.

11:00-11:30 uur: Wijnbouw in Flevoland

Silvia Anthonj verbouwd druiven op zeven meter onder zeeniveau op haar kleine wijngaard. De bodem in Nederlands jongste provincie staat bekend om zijn uitstekende kwaliteit. Nu schijnen er ook hele specifieke gisten te leven. Wat doet dat met smaak? Onderzoeker Sijmen Schoustra van Wageningen University & Research gaat dit het komende jaar onderzoeken. Zou het bestaan van deze gisten in combinatie met de unieke bodem een zogenaamde BOB – een ‘Beschermde Oorsprongsbenaming’ – kunnen opleveren? Met andere woorden, kan Flevolandse wijn (en mogelijk ook andere producten) een geografische bescherming krijgen? Chablis van de polder?
Lees ons interview met Silvia Antonj, wijnboer in Lelystad >>

12:00-12:30 uur: ‘Natte’ teelt

Kan je viskweek combineren met de teelt met zilte groenten en kruiden? Voor dit onderzoek, onder leiding van Ayella Spaapen (Aeres Hogeschool) wordt uitgezocht welke groenten en kruiden diverse zoutgehaltes kunnen verdragen en of algen mogelijk een rol kunnen spelen in hetzelfde systeem. Edwin Tromp van Tromp Aquafarming neemt samen met twee andere Flevolandse bedrijven, Algaspring en Aquagrow, deel aan dit onderzoek.
Lees ons interview met Ayella Spaapen, onderzoeker >>

14:00-14:30 uur: Sopropo onder glas

Horizon Flevoland doet onderzoek naar het verlengen van de houdbaarheid van sopropo die wordt geteeld in het kader van het Green Health Solutions-project. Projectleider Karin Senf praat ons bij over het onderzoek. De sopropo (ook wel bittergourd genoemd) wordt in door het Almeerse bedrijf Onze volkstuin in onverwarmde kassen geteeld – daardoor is de sopropo niet het gehele jaar beschikbaar. Chef en kookboekenschrijfster Judith Cyrus is daarom gevraagd om op zoek te gaan naar manieren om de houdbaarheid te verlengen. Judith groeide op met sopropo en ontwikkeld een aantal recepturen die eer doen aan de Surinaamse cultuur. Naast Karin en Judith en schuift ook antropoloog én programmadirecteur van Flevo Campus, Lenno Munnikes aan.
Lees ons interview met Judith Cyrus, chef en kookboekenschrijfster >>

15:00-15:45 uur: Flevo Campus Think Tank 2021 (in English)

The participants of the Flevo Campus Think Tank, consisting of young food professionals and -students, will present their ‘food paragraph’, as input for the Dutch government as advice for food policies after the elections in March 2021. Hans Rutten of the Dutch Ministry of Agriculture, Nature and Food Quality will be (digitally) present to receive the first copy.
Voertaal: English

Dit programma is ontwikkeld door
De moderator van dit programma is
Janno Lanjouw
Freelance journalist