Movies that Matter organiseert samen met Pakhuis de Zwijger drie vertoningen van spraakmakende films in aanloop naar het Movies that Matter Festival 2022. Daarbij presenteren we bij elke film een live verdiepingsprogramma met gasten. Zo bieden we deze films en de makers een (online) podium om in gesprek te gaan met hun publiek. Op deze pagina kun je alvast je online plekje reserveren voor het nagesprek bij Rebellion, een fascinerende kijk achter de schermen van klimaatactiegroep Extinction Rebellion. Waarom krijgen bijna alle actiegroepen, NGO’s en politieke bewegingen vroeg of laat te maken met een interne richtingenstrijd en conflicterende ego’s?
Hieronder kun je gratis de film bekijken van dinsdag 29 maart 20:00 uur t/m donderdag 31 maart 20.00 uur. Meld je aan een praat mee (in de zaal of via Zoom-chat)!
Rebellion
Fascinerende kijk achter de schermen van klimaatactiegroep Extinction Rebellion. Van de uitbundige en ontregelende acties, gebaseerd op burgerlijke ongehoorzaamheid en geweldloosheid, naar de interne spanningen en botsende persoonlijkheden. Terwijl de autoriteiten steeds agressiever optreden, bereiken de tegenstellingen binnen de groep een kookpunt.
‘Ontregelen, dat is de sleutel,’ zegt Roger Hallam, de charismatische medeoprichter van Extinction Rebellion. Als biologische boer ondervond Hallam de gevolgen van klimaatverandering, met misoogsten en ontslagen door het steeds onvoorspelbaardere weer. Binnen een jaar na haar oprichting in 2018, kreeg Extinction Rebellion het idee van een ‘klimaatnoodtoestand’ boven aan de wereldwijde politieke agenda.
Rebellion volgt de groep vanaf haar ontstaan, naar de euforische doorbraakactie ‘April Rebellion’ van 2019, en verder. We zien de activisten strategische verkeerspunten blokkeren en zichzelf vastlijmen aan het Shell-kantoor. Allemaal volgens Hallams adagium: ‘Wie niet in de gevangenis zit, zit niet in het verzet.’ Tegelijk groeien de interne spanningen als strategieën, stijlen en persoonlijkheden botsen. Uiteindelijk wordt Hallam zelf een bron van onvrede – niet in de laatste plaats voor zijn dochter Savannah.
Credits
Regisseurs: Maia Kenworthy & Elena Sánchez Bellot
Productie: Verenigd Koninkrijk, 2021
Soort: Documentaire
Duur: 83 minuten
Taal: Engels
Ondertiteling: Engels
sprekers
Pippi van Ommen
Na haar studie Internationaal Land- en Waterbeheer aan de Wageningen Universiteit, was het voor Pippi tijd om tot actie over te gaan. Voor Extinction Rebellion – als woordvoerder, nationaal coördinator en organizer acties – is ze een aantal keer gearresteerd voor het klimaat. Ze zet zich nu in voor het verbeteren van samenwerking tussen verschillende actiegroepen om een inclusieve klimaatbeweging te worden en werkt ze voor Milieudefensie als Organizer Ledenparticipatie.
Sandra Ball
Sandra is facilitator, trainer, coach en interim leidinggevende. Vorig jaar heeft zij het Lowlander Project samen met Job van den Assem opgericht. Lowlander is hét trainingscentrum in Nederland voor iedereen die wil leren over de kunst van bewegingsopbouw, ‘organizing’ en het mobiliseren van ‘People Power’. Lowlander heeft tot doel om sterkere maatschappelijke bewegingen te bouwen op weg naar een eerlijker, duurzamer en meer solidair Nederland. Organizing gaat uit van de macht van gewone mensen om verandering te realiseren.
Geboren in de Verenigde Staten, is Sandra opgevoed door een sterke, alleenstaande moeder die haar vroeg leerde: You can make a difference. Niet alleen voor jezelf, maar vooral voor anderen. Organizing kreeg zij met de paplepel ingegoten. Sandra heeft haar hele werkzame leven ingezet voor een betere wereld en voor de kracht van mensen. Ze werkte onder andere tien jaar bij Milieudefensie als manager Campagnes en Bewegingsopbouw. Daar kon zij bouwen aan een organisatie dat niet alleen voor mensen maar ook met mensen campagne voert – met alle uitdagingen en conflicten van dien.
Ines Kostić
Ines Kostić is politicoloog, met ook de studie Kunst, Cultuur en Media achter de rug. Ze is manager voor de internationale stichting Animal Politics Foundation, waarbij ze met mensen uit veel verschillende landen samenwerkt om dieren, natuur en milieu te beschermen. Van Irak en Libanon tot Australië en Canada. Ines is ook volksvertegenwoordiger in Provincie Noord-Holland voor de Partij voor de Dieren. Ze zet zich in voor een plantaardige, duurzame samenleving, waarbij zowel mensen als andere dieren zich in vrijheid en een gezonde leefomgeving kunnen ontwikkelen. Ines denkt dat fundamentele verandering van onder andere onze economie nodig is en dat we dat alleen kunnen bereiken als ook ander type politici worden gekozen dan de huidige ‘usual suspects’ en als andere leiderschapskwaliteiten worden beloond. We hebben meer ‘activisten’ in de politiek nodig: mensen die de rest harder laten lopen voor het welzijn van onze planeet en al haar inwoners.