In de week na de Europese verkiezingen en een maand na de presentatie van het Nederlandse coalitie-akkoord analyseren we de gevolgen voor een van de meest prangende kwesties van onze tijd: de biodiversiteitscrisis. Waar voorheen hoopvol naar Europa werd gekeken door biologen en ecologen, heeft een snel veranderend politiek klimaat stokken in de wielen van de Green Deal gestoken. Met de recente opmars van uiterst-rechtse partijen en grootschalige boerenprotesten, heeft Brussel in de aanloop naar de parlementsverkiezingen meerdere grote natuurmaatregelen in de ijskast gezet. Wat kunnen we na de verkiezingen van Europa verwachten als de biodiversiteitsstatistieken steeds verder afnemen? Ongeacht de politieke meerderheid, de natuur kan niet langer wachten. Als de overheid niet ingrijpt, wie zal dan de leiding nemen? Welke rol kunnen bedrijven en financiële instellingen spelen in deze nieuwe politieke realiteit?
Donderdag kwamen PVV, VVD, NSC en BBB met hun langverwachte coalitieakkoord op hoofdlijnen. Hoe willen de partijen het beleid rond natuur en klimaat invullen?
Het Europese pesticidenplan is met succes van tafel geveegd door rechtse partijen, bijgestaan door een leger van lobbyisten uit de chemische en agro-industrie. Europarlementariërs schrijven soms bijna letterlijke teksten en argumenten over van de industrie. Dat blijkt uit onderzoek van Pointer.
De stemming van de Europese ministers voor milieu over de Europese natuurherstelwet van komende maandag is uitgesteld. Te weinig EU-landen steunen de wet. Daarom heeft EU-voorzitter België de plannen in de ijskast gezet.