De energietransitie is in volle gang. Vaak voelt het alsof deze transitie van grote bedrijven, overheden of rijke huiseigenaren met zonnepanelen op het dak is. Maar niets is minder waar. De toekomst van energie beheren we namelijk zelf. Hoog tijd om het heft in eigen handen te nemen en het systeem van de toekomst vorm te geven, juist als jongere! En dat kan al heel gemakkelijk. Zo kun je je bijvoorbeeld aansluiten bij een energiecoöperatie. Je kunt dan zelf kiezen welke energie je gebruikt, je bespaart geld en kunt beslissen wat er met de winst gebeurt. Zo creëerden surfers in Scheveningen samen het duurzaamste strand van Nederland en beslissen jongeren in Amsterdam en Assen wat er met de opbrengst gebeurt in energiecoöperatie het Goed. Vanavond leer je meer over energiecoöperaties. Waar kun je zelf mee beginnen? En waarom is deze keuze niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor het klimaat en de lokale community? We gaan in gesprek aan de hand van de documentaire ‘We the Power – The Future of Energy is Community Owned’ gemaakt door Patagonia en inspirerende voorbeelden uit de buurt. Na afloop is er een informatiemarkt, drankjes én een DJ! Ben je erbij?

Dit programma is enkel fysiek te bezoeken in onze zaal. Het programma is wel later online terug te kijken via dezwijger.nl/terugkijken of via ons YouTube-kanaal.

Marktplaats

Onderdeel van deze avond is een live ‘marktplaats’ waar vraag en aanbod samenkomen en nieuwe samenwerkingen ontstaan. Verschillende initiaitieven pitchen vanavond een hulpvraag of doen een aanbod. Een aantal pitches die je kunt verwachten zijn o.a.:

  • COOP Centraal is een netwerk voor het versterken en versnellen van energiecoöperaties in de Metropoolregio Amsterdam. Samen met bedrijven, overheidsinstellingen, kennisinstellingen en coöperaties koppelen ze jong talent uit de regio aan concrete vraagstukken van coöperaties. Zij ondersteunen initiatieven op vlakken zoals financiering, techniek, communicatie, marketing & exploitatie. Naast een interessante bijbaan of leeromgeving, krijgen jongeren goede begeleiding en meer binding met de regio via de lokale initiatieven.
  • Coöperatie GOEDis opgericht in 2019 als een manier om energiearmoede te verlichten, met de energietransitie als middel om dit te bereiken. Met bestuursleden die zich in willen zetten voor een eerlijke energietransitie waarin iédereen mee kan doen. Sinds 2019 hebben ze meer dan 600 GOEDe vrienden verzameld die hun missie steunen, en ze groeien. Onze leden zorgen ervoor dat we daadkracht hebben om subsidies te krijgen voor onze 10+ projecten (met inmiddels bijna 600.000kWh aan opwek).
  • Energie Studentben je als student op zoek naar een bijbaan die bijdraagt aan duurzaamheid of de energietransitie? Of heb je als opdrachtgever een leuke klus of vacature? Energie Student brengt jullie samen!
  • Zuiderlicht benut nu nog lege daken in de stad om samen met Amsterdammers zo veel mogelijk lokale energie op te wekken. Zuiderlicht realiseerde in tien jaar tijd, met ruim duizend leden, dertig buurtzonnedaken. Via ouders en grootouders werden veel kinderen lid van Zuiderlicht. De jonge leden helpen bij ledenavonden. Samen met Energiestudenten en jonge professionals werkt Zuiderlicht aan de realisatie van nog veel meer projecten. Sluit je aan?
  • Nieuwe jongeren coöperatie – Jongeren van JongRegio, Sustainable Students Consultancy en de EnergieStudent zetten met een serieus startkapitaal van de Rabobank samen een eigen energiecoöperatie op in de regio Amsterdam. Wat is er namelijk toffer om het heft echt in eigen handen te nemen? Wil jij deel uitmaken van het bestuur van dit nieuwe initiatief of meewerken aan het eerste zon op dak project? Geef je dan op tijdens dit event!

Trailer ‘We the Power’

Dit programma is ontwikkeld door
Joline Rodermans
Programmamaker Sociale Stad
In samenwerking met
De moderator van dit programma is
Natasja van den Berg
Moderator
Mediapartner