Ramkoersrazernij, leefschaamte en landschapspijn. Of we nu een activist zijn of nog altijd rondlopen met de kop in het zand, de deprimerende inzichten uit de klimaatwetenschap brengen een brede waaier aan nieuwe emoties met zich mee. En ondanks de schaarse aandacht voor deze eco-emoties, bepalen ze in grote mate hoe we handelen – of niet handelen. Hoe voelen we ons eigenlijk over de klimaatcrisis? Hoe beïnvloeden onze emoties ons groene gedrag? Kortom: hoe kunnen de inzichten uit het nieuwe vakgebied van de klimaatpsychologie een bijdrage leveren aan een duurzamer leven? Een avond met klimaatpsychologen, hersenonderzoekers, activisten, filosofen, klimaatwetenschappers en kunstenaars. En voor een gratis spoedconsult kan je om half 8 al terecht bij de Groene Kliniek.
Avocadoschaamte, treintrots, milieumelancholie, eco-woede, of biodiversiteitsverliesverdriet. Heb jij ergens last van? Of heb je nergens last van? Dan is een consult in De Groene Kliniek iets voor jou! Bij de intake maak je een keuze uit een aantal klimaataandoeningen. Een gespecialiseerde psycholoog verzorgt vervolgens een persoonlijk spoedconsult. Een activistische apotheker maakt jouw weerbaarheid groter met een medicijn op maat!
De verschillende auteurs geven dit jonge vakgebied zowel wetenschappelijke als praktische diepgang. Klimaatpsychologie belicht de veelzijdige invloed van klimaatverandering op het menselijk welzijn, variërend van fysieke gezondheid tot mentale veerkracht. Het boek biedt niet alleen inzicht in de mentale gevolgen van klimaatverandering, maar ook in de cruciale rol die psychologie speelt bij het bevorderen van duurzaam gedrag.
Bijna 75% van de inwoners van Nederland is bezorgd over zowel klimaatverandering als het verlies aan biodiversiteit. Bovendien geeft de helft van de ondervraagde jongeren in een wereldwijde enquête aan dat deze zorgen zelfs een directe invloed hebben op hun dagelijkse leven. Daarom richtte programmamaker bij Gouden Haas Marieke Nooren de Groene Kliniek op. De eerste pop-up safespace, waar je terecht kunt voor hulp bij jouw kleine en grote klimaatzorgen.
Niels Debonne verruilt zijn carrière als wetenschapper voor eentje als lobbyist bij Milieudefensie. ‘De vraag waar ik het meeste impact kan hebben, werd steeds urgenter voor mij.’