De stad Amsterdam barst uit zijn voegen. Het is enorm dringen op de woningmarkt. Daarom bouwt de Gemeente Amsterdam de komende jaren ruim 50.000 extra woningen. Waar is nog plek om te bouwen? De rafelranden van de stad worden één voor één opgevuld en strak gestreken. Dit geldt ook voor het Zeeburgereiland; voorheen een rommelig allegaartje, bewoond door vogels, vossen en andere vrijbuiters. Nu volop in de opwaardering. ‘Eigenheimers’ is een film over de oprukkende stad, gezien vanuit het perspectief van de eigenzinnige eigenaren van een snackkar en door de ogen van een ondernemend stadsnomadengezin. (Hoe) houden ze zich staande op hun bijzondere plekje in één van de laatste rafelranden van de stad?

Meer informatie over de film

De film volgt, gedurende vijf jaar, de bewoners en ondernemers van het Zeeburgereiland en toont hoe zij omgaan met die oprukkende stad die hun geliefde plekje opslokt. In de hoofdrollen staan Frans – de eigenaar van de patatkraam Eiburgh Snacks – en de stadsnomaden Marco & Els, die leven in een pipowagen. Hoe verhouden zij zich tot deze ontwikkeling? Is er nog een plekje voor hen weggelegd in het stedenbouwkundig plan? Wordt er rekening gehouden met hun wensen en dromen? Wat zijn deze dromen?

We zoomen met name in op hun veerkracht, hun aanpassingsvermogen en hun opmerkelijk positieve instelling. Tegelijkertijd komen ook de gemeentelijke ambities aan bod in de film -‘’De Sluisbuurt, onderdeel van het Zeeburgereiland, moet het nieuwe Vancouver aan het IJ worden” – en de blijdschap van de nieuwkomers die niet kunnen wachten hun huis in te richten en er een thuis van te maken.

Jolanda van Ommeren volgde in 2018 de opleiding documentaire regie aan de Amsterdam Film School. Ze woont al jaren in Amsterdam-Noord en kijkt vanuit haar raam uit op de Sluisbuurt, het decor van de film. De documentaire Eigenheimers, die ze maakte samen met Janine Minheere, is haar eerste lange film.

Janine Minheere woonde vijf jaar lang op het Zeeburgereiland en bezoekt al bijna 25 jaar vrijwel wekelijks, met het gezin ‘frituurfenomeen Eiburgh Snacks’. Ze is een groot liefhebber van documentaires. Human interest is hierbij de leidraad. Samen met Jolanda van Ommeren stortte ze zich, zonder filmtechnische achtergrond maar gedreven door nieuwsgierigheid, op de Eigenheimers van het Zeeburgereiland.

Frans Splinter heeft in 1997 de patatkraam ‘Eiburgh Snacks’ geopend in een zeecontainer op het Zeeburgereiland. Vooral zijn patatje Stoofvlees kent in Amsterdam brede faam.

Joekenel van der Pijl faciliteert momenteel de Amsterdamse ‘Expeditie Vrije Ruimte’, die tot doel heeft zelfgeorganiseerde, culturele, sociale en ecologische initiatieven in de stad ruimte en kracht te geven.

 

Lengte: 67 minuten

 

Dit programma is ontwikkeld door
Emma Vogel
Programmamaker Sociale Stad
De moderator van dit programma is
Sara De Boer
Programmamaker Duurzame Stad