Van demonstraties voor het stadhuis tot een participatiestaking of het buurtplatformrecht; de K-Buurt heeft zich over de jaren heen hardgemaakt voor meer zeggenschap over de ontwikkeling van de buurt. In plaats van alleen inspraak te hebben bij plannen, hebben zij door hun acties een vorm van co-creatie, dus een samenwerking, met de gemeente gerealiseerd. De voordelen hiervan zijn duidelijk: meer betrokkenheid en tevredenheid bij bewoners en een betere samenwerking met de gemeente. Wat kunnen we leren van deze aanpak? Hoe kunnen we in heel Zuidoost ervoor zorgen dat bewoners en gemeente samen optrekken? Hierover gaan wij vanavond in gesprek met de gemeente en bewoners.

Dit programma is enkel fysiek te bezoeken in onze zaal. Het programma is wel later online terug te kijken via dezwijger.nl/terugkijken of via ons YouTube-kanaal.

Over de sprekers:

Mike Brantjes is coördinator van buurtplatform Hart voor de K-buurt in Amsterdam Zuidoost en coördinator van de coalitie van buurtplatformen Amsterdam. Hij pleit al jaren voor een doe-democratie en een nieuw buurtrecht, het buurtplatformrecht.

Harry Wien was de projectmanager van de gemeente Amsterdam die nauw betrokken is geweest bij de acties voor cocreatie door Hart voor de K-buurt. Harry licht in die hoedanigheid zijn ervaringen toe met het vertalen van deze acties naar het ambtelijke apparaat.

Raoul White is stadsdeelbestuurder bestuurlijk stelsel, democratisering, dierenwelzijn, duurzaamheid /circulaire economie, economische zaken, vastgoed, grond en ontwikkeling, ruimtelijke ordening, volkshuisvesting, woningbouw, monumenten en erfgoed, en sport.

Ellen Nieuweboer is projectdirecteur in Zuidoost en Ouder-Amstel en verantwoordelijk voor gebiedsontwikkeling. Namens de gemeente is zij hoofdverantwoordelijk voor de transformatie van Zuidoost.

Saskia Bosnie is directeur van Zuidoost City. Vanavond spreekt zij over haar betrokkenheid bij het co-creatieproces van K-buurt waar zij voor haar ‘vorige’ functie in opdracht van stichting !Woon aan werkte.

 

DossierZuidoost Groeit
Leefbaar
ProgrammareeksZuidoost Groeit

Zuidoost ontwikkelt zich in rap tempo. Met het plan om circa 40.000 woningen te bouwen tot 2040 en daarbij horende voorzieningen zoals scholen, winkels, horeca, uitgaansgelegenheden, zorg, sportvelden en parken groeit dit stadsdeel enorm. Tijdens deze reeks voeren we gesprekken over de fysieke ontwikkelingen in en rondom dit stuk Amsterdam. Wat betekenen al deze nieuwe ontwikkelingen voor de bewoners en ondernemers van Zuidoost? En hoe zorgen we ervoor dat iedereen in Zuidoost de kans krijgt om zich verder te ontwikkelen? Luister en praat mee.